StoryEditor
Regijapitanja bez odgovora

Hamdija Abdić Tigar s još petoricom Bošnjaka oslobođen optužbi za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića: Sud odbacio optužbe zbog ‘zastarjelosti postupka‘

Piše psd
23. svibnja 2022. - 15:11

Kantonalni sud u Bihaću oslobodio je optužbi Hamdiju Abdića Tigra i petoricu optuženih za ubistvo Vlade Šantića, generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) regije Bihać.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio Abdićev odvjetnik Alen Nakić.

"Sud je donio oslobađajuću presudu. U cijelosti je uvažio argumentaciju obrane”, zadovoljan je Nakić.

Dodao je da je "zagonetno kako je takva optužnica uopće i mogla biti potvrđena".

Smatra i da je to bio neosnovani pokušaj da se oskrnavi ono što su ovi ljudi uradili za Bosnu i Hercegovinu.

Prema optužnici Kantonalnog suda u Bihaću, koja je potvrđena 2019. godine, za otmicu i likvidaciju generala Vlade Šantića teretili su se nekadašnji zapovjednik Vojne policije Petog korpusa Armije BiH Hamdija Abdić zvani Tigar, te pripadnici ove vojne formacije.

Hamdija Abdić je zajedno s pripadnicima vojne jedinice kojom je zapovjedao, bio optužen za organiziranje i izvršenje ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića "na iznimno svirep i podmukao način".

Pred Kantonalnim sudom u Bihaću obrane Hamdije Abdića i ostalih optuženih za ubojstvo počinjeno 1995. godine, zatražile su odbacivanje optužbi i donošenje oslobađajuće presude, zbog manjkavosti optužnice, nedostatka dokaza i zastarjelosti postupka.

Oni su prema navodima optužnice 8. na 9. ožujka 1995. godine iz prostorija HVO-a odveli Šantića u hotel "Sedra" u Cazinu, gdje je zarobljeni zadobio vidne povrede na glavi. Zatim je Šantić automobilom odvezen do prostorija u kojima je bila smještena Vojna policija 502. viteške brdske brigade.

Dan kasnije, Šantić je odveden u nepoznatom smjeru, a njegovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni, stoji u optužnici.

Advokat Alen Nakić, branitelj prvooptuženog Hamdije Abdića zvanog Tigar, kazao je kako je prethodni postupajući tužitelj Husein Huzeirović na nezakonit način, tražeći pauzu, priložio potpisan zapisnik na kojem su, kako je rekao, bili tragovi svježe tinte. Nakić smatra da je najznačajniji dio iskaza svjedoka Duje Šantića, sina nestalog Vlade, izjava da Hamdija Abdić ne zna što se dogodilo s njegovim ocem i čin rukovanja s optuženim Abdićem u sudnici Kantonalnog suda.

Odvjetnik Nakić zaključio je kako u ovom predmetu nedostaju veze, poveznice namjere kao i konkretne radnje optuženih, ali i da je u predmetu bilo evidentno nezakonito vještačenje, izuzimanje uzoraka, pretresi prostorija, kao i nepostojeći zapisnici o poduzetim radnjama.

Zaključio je da bi optužba protiv Abdića trebala biti odbijena zbog zastarjelosti djela, a zbog niza propusta i nedokazanih navoda optužnice i donesena oslobađajuća presuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 09:21