StoryEditor
Regijadramatična situacija

Gotovo je s odlascima u BiH na skijanje, u provode i šoping? Stožer traži: Uvedite PCR testove na granicama; U Hercegovini veliki skok novozaraženih nakon Dana žena

18. ožujka 2021. - 14:31
Skiers pose in front of the Olympic Rings on the slopes of Mount Jahorina near the Bosnian capital of Sarajevo, on February 26, 2021. - Although some disease prevention measures have implemented, most transport systems are functional and many accommodation option are available. Jahorina Olympic centre is recording a high numbers of visitors in the winter 2020/21 season. Domestic visitors as well as from neighbouring countries, where ski centres have been closed for most of the season in order to prevent spread of the new coronavirus(Covid-19). (Photo by ELVIS BARUKCIC/AFP)Elvis Barukcic

Bosna i Hercegovina u četvrtak je imala 1.738 slučajeva novih slučajeva koronavirusa na 5.346 testiranih, što je slično kao dan prije, dok je preminulo 57 osoba ili 22 više.

Sarajevo i okolica, koji su posljednjih dana označeni za glavno žarište epidemije i situacija se uspoređuje s talijanskim Bergamom lani u ovo doba, registrirali su 689 novih slučajeva na 1978 testova, što je ipak manje nego dan prije, kada ih je bilo 824 na 1.952 uzeta uzorka. Umrlo je 10 osoba, a sedmodnevna incidencija na 100 tisuća stanovnika je 1.104.

Iako se bližio istek roka od 48 sati, kada je sarajevska bolnica trebala ostati bez zaliha kisika, nisu stigli novi apeli iz te ustanove.

Zato se na tapetu, i to najtiražnijeg lista u BiH – Dnevnog avaza, našla njezina ravnateljica, dr. Sebija Izetbegović.

- Sebija opet pravi kaos – kočilo se na naslovnoj stranici, uz podsjećanje da je popunjena tek trećina od 1.500 kreveta u njezinoj bolnici, inače najvećoj u državi, a direktorica istodobno tvrdi da ne može primati nove pacijente, već ih sve upućuje u Opću bolnicu, koju financira Vlada kantona, inače oporbenog politici SDA i njezinog supruga Bakira.

Otkriveno je i kako je direktorica zabranila ulazak dvojice turskih liječnika, koji su u Sarajevo stigli podijeliti svoja iskustva s kolegama u epidemiji, tražeći im potvrde o – nekažnjavanju.

Situacija s epidemijom nije puno bolja ni u Hercegovini. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji na 786 testiranih pozitivnih je 195. Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog županije Andrea Jurić ustvrdila kako je uzrok naglom skoku novooboljelih na tom području u proslavi nedavnog Dana žena, 8. ožujka.

- Najviše je oboljelih pripadnica ženskog spola. Zbog toga smo morali zatvoriti šest razrednih odjeljenja jer su učiteljice zaražene i nema ko izvoditi nastavu. Ovaj primjer najbolje govori koliko su ljudi neodgovorni, posebno prosvjetni radnici koji bi trebali biti primjer odgovornog ponašanja u svojoj sredini - izjavila je Jurić za BH-izdanje Večernjeg lista, upirući prst krivnje i u skijališta i njihovo nepoštivanje mjera.

Zbog pogoršane situacije ne zasjeda ni parlament BiH. Kada se zastupnici nađu prvi idući put, 30. ožujka, prema najavama trebali bi raspravljati o sigurnosnoj situaciji 2018. i 2019. godine. Kao da nismo u 2021., jeku pandemije, a zemlja je na svjetskom začelju po nabavci cjepiva.

Što se državljana Hrvatske i njihovog odlaska preko granice u BiH tiče, tomu bi uskoro mogao doći kraj. Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva na hitnoj sjednici donio je zaključak Vijeća ministara BiH zatraži uvođenje PCR testova ne starijih od 48 sati za sve strane državljane, uključujući one iz zemalja okruženja, kao i državljane BiH koji dolaze iz inozemstva.

Federalna Vlada im je prethodno odbila zahtjev da se zatvori unutrašnjost ugostiteljskih objekata, te produži trajanje policijskog sata, koji sada počinje u 23 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 02:09