StoryEditorOCM
Regijazločinački pothvat

Glavnim Miloševićevim obavještajcima pročitane presude: ‘Bili su dio zločinačkog pothvata uklanjanja nesrba‘

Piše vijesti sd
31. svibnja 2023. - 12:24

Jovica Stanišić i Frenki Simatović,bivšim čelnicima Službe državne sigurnosti Srbije, osuđeni su na po 15 godina zatvora svaki, prošao je i jedan od dijelova optužnice koji se odnosi na njihovo sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, javlja Detektor.ba.

Žalbeno vijeće je prihvatilo žalbu tužiteljstva i zaključilo da su odgovorni za UZP koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH.

Ovom presudom proglašeni su krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

Suđenje Stanišiću (72) i Simatoviću (73) jedino je koje je preostalo MICT-u kao nasljeđe rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY). 

Stanišić i Simatović 2021. proglašeni su odgovornima za pomaganje i podržavanje kaznenih djela ubojstava kao kršenja zakona i običaja ratovanja i zločina protiv čovječnosti te kaznenih djela deportacije, prisilnog premještanja i progona muslimanskog i hrvatskog stanovništva kao zločina protiv čovječnosti koje su počinile srpske snage nakon zauzimanja Bosanskog Šamca u travnju 1992. Za to su dobili svaki po 12 godina zatvora.

Vijeće je zaključilo da njihova odgovornost po drugim točkama optužnice nije dokazana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 07:00