StoryEditorOCM
Regijamisterij u boru

Gdje je zapela istraga o nestanku male Danke: tužitelj čeka rezultate još dva vještačenja, hoće li to biti dovoljno?

Piše vijesti sd
15. svibnja 2024. - 13:33

Tijelo dvogodišnje Danke Ilić iz Bora u Srbiji još uvek nije pronađeno, a u Višem javnom tužiteljstvu u Zaječaru za 27. i 28. svibnja zakazano je ispitivanje novih svjedoka u vezi s istragom protiv Dejana Dragijević i Srđana Janković, osumnjičenih za ubojstvo djeteta.

Ključan dokaz za istragu definitivno su iskazi osumnjičenih, s obzirom da još uvijek nisu pronađeni DNK tragovi djevojčice na pronađenim dokazima na licu mjesta, a portal Nova.rs otkriva šta je sve dosad analizirano.

Iz Višeg javnog tužiteljstva u Zaječaru, koje provodi istragu, rečeno je da je završen dio DNK vještačenja uzoraka uzetih sa i iz automobila kojim su upravljali osumnjičeni, kao i da na njima nije pronađen DNK djevojčice.

Riječ je o više od 500 tragova koji su pronađeni na licu mjesta. Biološki tragovi djevojčice nisu pronađeni, a ostaje im da pristignu još neka vještačenja, nakon čega će cijeli opus uzoraka biti analiziran.

Iz tužiteljstva dodaju i da je u toku vještačenje kretanja vozila osumnjičenih na osnovu GPS uređaja, dok je psihijatrijsko vještačenje osumnjičenih završeno ali se čeka da se nalaz i mišljenje veštaka dostave tužilaštvu.

Ovisno o rezultatatima vještačenja bit će poznato jesu li osumnjičeni u trenutku izvršenja kaznenog djela bili uračunljivi.

S druge strane, zasad nije poznato kada bi trebalo biti okončano vještačenje GPS uređaja iz službenog vozila koje su osumnjičeni kobnog dana vozili. Upravo na osnovu njih je konstruirano kretanje osumnjičenih kobnog 26. ožujka, kada je mala Danka nestala.

image

Potraga u okolici Bora

Ranko Suvar/Cropix

Bivši ministar policije Bratislav Gašić ranije je za medije rekao da je to ključan trag za istragu.

"Njihovo kretanje je zabeleženo GPS-om jer su se nalazili u službenom vozilu. Tog dana, na teritoriji Banjskog polja, u vremenskom intervalu koji je nama bio interesantan, ušlo je 17 vozila. Od tih 17 samo su dva izašla izvan Banjskog polja, do dolaska policije i postavljanja punktova. Zašto je to bitno? Zato što gledajući njihovo kretanje, bilo nam je simptomatično da 150 metara od mjesta gdje su se zaustavili, u dvorištu obitelji Ilić, tih 150 mestara prešli su za pet i po minuta, kao što imamo jasno da su se zadržali minut i 40 sekundi na deponiji“, rekao je tada Gašić.

U međuvremenu su uhićena dvojica osumnjičenih za njezino ubojstvo, Srđan Janković i Dejan Dragijević, inače radnici JKP “Vodovod”. Oni su navodno u policiji priznali izvršenje zločina, dok se u tužiteljstvu jedan branio šutnjom, a drugi je priznao izvršenje kaznenog djela.

Prema policijskoj verziji, osumnjičeni su kobnog dana djevojčicu udarili automobilom, a potom je unijeli u vozilo u namjeri da sakriju tijelo. Djevojčica se u jednom trenutku osvijestila, nakon čega ju je jedan od osumnjičenih usmrtio. Potom su, prema tvrdnjama policije, bacili tijelo nesretne djevojčice na deponij, da bi ga dva dana kasnije premjestili na nepoznatu lokaciju.

image

Na deponiju nije pronađeno tijelo

Ranko Suvar/Cropix

Priznanje bi trebalo biti ključan dokaz protiv osumnjičenih, pogotovo jer biološki tragovi Danke nisu pronađeni na automobilu koji su osumnjičeni vozili! Također, nisu pronađeni ni unutar vozila, te je praktično njihovo priznanje „najčvršći“ trag koji tužitelj ima.

Sjenku na cijeli slučaj  bacilo je uhićenje oca i brata osumnjičenog Dejana, odnosno, privođenje Dalibora i Radoslava Dragijevića.

Oni su privedeni pod sumnjom da su Dejanu pomogli kako bi premjestio tijelo, a Dalibor Dragijević je preminuo tijekom policijskog pritvora. Iako je MUP tvrdio da mu je kobnog dana iznenada pozlilo, odbukcijom je utvrđeno da je u policijskoj stanici preminuo nasilnom smrću, podsjeća Nova.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 13:55