StoryEditor
Regijačvrsta ruka

Film o Tomi Zdravkoviću, osim nezapamćenog interesa publike, doveo i do hapšenja ilegalnih gledatelja po kućama. Srbija u obrani autorskih prava postala revnija od Švicarske

16. listopada 2021. - 11:02

 Novi film Dragana Bjelogrlića o Tomi Zdravkoviću na postjugoslavenskim je prostorima u rekordnom roku izazvao nezapamćen interes publike. Biografska drama o životu pjevača balkanskoga spleena u Srbiji i BiH je u samo tri tjedna prikazivanja u kina privukla više od 600.000 ljudi.

 Osim po golemom zanimanju građana, film će nesumnjivo ostati upamćen i po antipiratskom djelovanju srbijanskih represivnih organa kakvo se u sličnim prigodama ne bilježi ni u hiperuređenoj Švicarskoj. Nakon što je otpočelo masovno i nezakonito dijeljenje linka za downloadiranje filma po društvenim mrežama, srbijanska policija i nadležna tijela reagirala su brutalnim kaznama, a i hapšenjem pojedinih počinitelja po kućama.

image
Redatelj Dragan Bjelogrlic
 
Cropix
image
Premijera filma Toma Sarajevo Film Festival, na fotografiji Željko i Jovana Joksimović
Cropix

U Kragujevcu je osobi osumnjičenoj za neovlašteno dijeljenje linka na kojem se nalazi film "Toma" policija upala u stan i privela ga kao da je međunarodni terorist. Osumnjičeni se tereti za neovlašteno korištenje autorskih prava i određena mu je hitna mjera zabrane upotrebe interneta kako bi se spriječile dalje zlouporabe. Tužilaštvo za tehnološki kriminal u Kragujevcu radilo je zbog njega i u nedjelju, kad je detaljno saslušan i gdje je priznao krivnju.

Svi oni koji su neovlašteno podijelili ovaj link s filmom "Toma" nakon njegove objave na društvenim mrežama biti će također hitno procesuirani, te se trenutno radi na njihovoj identifikaciji – poručeno je iz tužiteljstva. Kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja ovim povodom policiji su prethodno podnijele producentske kuće "MinaCord" i "CobraFilm", vlasnice autorskih prava za film "Toma". Prema neslužbenim podacima, piratsku verziju filma o Tomi Zdravkoviću zasad je pogledalo oko 50.000 ljudi.

Film "Toma" impresionistički je portret Tome Zdravkovića koji prikazuje početke njegove karijere i put prema vrhuncima slave, kao i njegove ljubavi koje su ga inspirirale na komponiranje nekih od najvećih hitova. Tomu Zdravkovića na velikom je platnu utjelovio Milan Marić, jedan iz plejade mladih srpskih glumaca. Film su producirali Dragan Bjelogrlić kao redatelj, te pjevač Željko Joksimović koji potpisuje glazbu. Film 'Toma' uskoro stiže i u hrvatska kina, te će ga domaća publika moći vidjeti (na legalnim projekcijama) od 21. listopada.

item - id = 1135495
related id = 0 -> 1147494
related id = 1 -> 1147461
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2021 08:36