StoryEditor
Regijapredsjenik kluba bošnjaka u gradskom vijeću obilježio sjednicu

Faruk Ćupina Vidovića nazvao ‘malim primitivcem’, a Odjel urbanizma ‘osinjim gnijezdom’

Piše PSD.
26. ožujka 2010. - 19:06

Rasprava o dnevnom redu, kao i verbalne razmirice između predsjednika Kluba Bošnjaka Faruka Ćupine i dopredsjednika Gradskog vijeća Danijela Vidovića, te Marine Deronjić, šefice Odjela za urbanizam, obilježili sjednicu

Iako odluka o privremenom financiranju istječe 31. ožujka, pitanje proračuna za tekuću godinu još se nije našlo na dnevnom redu, tako da Mostar ni ove godine neće dobiti proračun u zakonskom roku.

Gradsko vijeće je zato donijelo odluku o visini poreza za imovinu na području Grada Mostara na temelju Zakona o porezima Hercegovačko-neretvanske županije kojim je propisana obveza plaćanja poreza za imovinu za vlasnike objekata koji se koriste za odmor i rekreaciju, putnička motorna vozila, osim taksivozila, motocikala i plovne objekte, te za vlasnike stola u kasinu, automata za igre na sreću i automata za zabavne igre.

Visine poreza iznosit će i kao i u županijskom zakonu, a za objekte koji se koriste za odmor i rekreaciju umjesto 1,5 KM po četvornom metru, koliko je predloženo zakonom, visina poreza za te objekte iznosit će 3 KM po četvornome metru.

Gradska uprava je prvobitno predložila da taj iznos bude 2 KM po četvornome metru, no Gradsko vijeće je na prijedlog vijećnika Živka Budimira (HSP Đapić-dr. Jurišić) taj iznos povećalo na 3 KM po četvornome metru. Radi ušteda i dotrajalosti Grad Mostar će prodati i devet od ukupno 27 putničkih vozila putem javne licitacije.

Kako se uskoro kreće u projekt rekonstrukcije središnjeg gradskog trga, Španjolski trg za čiju je obnovu španjolska vlada osigurala 400 tisuća eura, vijećnici su donijeli odluku o isplati oko 134 tisuće KM za rekonstrukciju vodovodne mreže u Ulici Nikola Šubić Zrinjski, a u sklopu projekta preuređenja Španjolskog trga.

Gradonačelnik Ljubo Bešlić obrazložio je važnost obnove vodovodne mreže u spomenutoj ulici s obzirom na projekt obnove Španjolskog trga i kako bi uskoro potpisao ugovor sa španjolskim ministarstvom obrane o preuređenju Španjolskog trga.

Početak sjednice obilježili su dvostrana rasprava o dnevnom redu i verbalne razmirice između predsjednika Kluba Bošnjaka Faruka Ćupine i dopredsjednika Gradskog vijeća Danijela Vidovića, koji je u odsutnosti predsjednika Murata Ćorića vodio sjednicu.

Na predloženi dnevni red najviše zamjerki imao je Ćupina, a na njegov istup reagirao je Vidović koji je kazao da Ćupina na sastancima Kolegija Gradskog vijeća Mostara, na kojima se priprema dnevni red, govori jedno, a na samim sjednicama Gradskog vijeća sasvim drugo. Ćupina je optužio Vidovića da “ne govori istinu”, a nakon nekoliko međusobno razmijenjenih prozivki Ćupina je nazvao Vidovića “malim primitivcem”.

Vidović je na to kazao da bi ga zbog tih riječi mogao tužiti, ali neće. Vijećnik Ćupina razmijenio je nekoliko žestokih replika i s načelnicom Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara Marinom Deronjić, koju je optužio, kao i voditelje drugih gradskih odjela, da ne izlazi u susret zahtjevima vijećnika, te da ne poštuje odredbe Zakona o pristupu informacijama.

Deronjić je odbacila te navode, te je pozvala Ćupinu da uz prethodnu najavu dođe u Odjel za urbanizam i građenje, gdje će na uvid dobiti sve tražene dokumente. Žučljiv istup načelnice Deronjić, koja je na čelu spomenutog odjela od početka ove godine, Ćupina je obrazložio time što je, kako je rekao, dirnuo u osinje gnijezdo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2022 05:53