StoryEditorOCM
Regijaidila u prirodi

Dvije obitelji spakirale su svoje stvari i hladnu Njemačku zamijenile nama susjednom zemljom: ‘Sviđa nam se biti izvan EU, svi su prihvatili djecu‘

Piše PSD.
3. lipnja 2022. - 21:59

Ovih dana zanimljivo je u Tomislavgradu. Naime, čak dvije njemačke obitelji svoj su nekadašnji dom zamijenile tim gradom u susjednoj BiH, a s njima su razgovarali novinari Tomislav cityja. 

Za sve je najzaslužniji Zagorac Vlado čiji je prijatelj i zemljak Štefan i dalje na radu u Njemačkoj, ali je svojem kolegi iz vojske "na čuvanje" ostavio suprugu Saru i djecu. 

– Mi smo iznimni prijatelji, a iskreno da vam velim i ja više volim ovaj „posao“ nego voziti kamion s kojim sam obišao gotovo cijeli svijet. I meni odgovara mirniji život- kaže Vlado.

Štefanova supruga Sara u svoj govori nastoji staviti što više hrvatskih riječi. 

– Dugo sam razmišljala o ovome. Nije bilo lako donijeti tako važnu odluku, a korona je bila  „točka na „i“. Meni osobno, a i nekim mojim prijateljima poput Rebece jednostavno se ne sviđa njemački sustav. Previše je materijalizma – sve se gleda kroz novac, a mi želimo sebi i svojoj djeci omogućiti normalan život – da žive u prirodi i s prirodom i tako ih odgajati.

S druge strane, ne želimo neke obveze koje sustav nameće, ne bismo htjeli cijepiti djecu, cijepiti ih protiv korone ili primjerice nositi maske. Za neke stvari nas sustav ne prisiljava, ali okruženje je takvo da nas se diskriminira, ako mislimo ili postupimo drugačije. Iz toga razloga u zadnje dvije godine djecu nismo slali u školu - dodaje Sara.

Najesen bi osmero djece pristiglih iz Njemačke ipak moglo krenuti u prisojačku školu. Do tada, uz učenje jezika na svome ranču, čuvaju mlađu djecu i koze, uređuju kuću i okoliš te pripremaju jela. Mlađi se raduju i ribarenju na Buškom jezeru koje im je Vlado obećao. On pak zbog brojnih obveza, među kojima je i svakodnevno dovoženje na trening, to obećanje još nije ispunio.

Kažu da ih je okolina prihvatila što najbolje potvrđuje ekipa na treninzima. Svi se žele družiti s malim Jamalom pa s novim prijateljem poslije treninga rado idu po sladoled ili sok.

– Svi misle da je u njemačkoj „super life“, ali tamo se živi „na kredit“, sve jako puno košta. Ovdje se živi mirnije, ljudi međusobno razgovaraju i imaju vremena sjesti i piti kavu. Naša iskustava su ovdje samo pozitivna, svi su pristupačni.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 07:49