StoryEditorOCM
Regijaoptimistična prognoza

Dr. Radmilo Janković: ‘Imat ćemo mirno proljeće i ljeto, mogli bismo se vratiti normalnom životu. Korona s omikronom trči posljednji krug...‘

Piše PSD
24. siječnja 2022. - 12:47

Pik ovog vala bit će sredinom veljače, brojevi će biti visoki, ali trajanje platoa jako kraće, kazao je prof. dr. Radmilo Janković, zamjenik direktora UKC Niš.

Janković je istaknuo da uvođene četvrte doze nema smisla.

"Jedina država koja je to učinila jest Izrael i incijalni podaci nisu ohrabrujući. Mnogo je značajnije cjepiva usmjeriti k dijelovima planeta gdje je jako nizak stupanj cijepljenja i ka zemljama koje praktično nemaju cijepljenih, jer upravo oni mogu biti izvor novih mutantnih sojeva", rekao je.

Kako je naveo, spuštanje epidemiološke krivulje očekuje se brzo, prenosi B92.

image
Ako se ostvare prognoze dr. Jankovića za proljeće i ljeto, Covid centri i skafanderi mogli bi nam biti čudni
AFP

"Imat ćemo prilično mirno proljeće i ljeto, najzad ćemo se vratiti normalnom životu. Vjerojatno i skinuti maske, jer djeluje da korona s omikronom trči posljednji krug", kazao je anesteziolog prof. dr. Radmilo Janković.

Navodi da je omikron uspio ono što je prirodni evolucijski put između virusa i njegovog domaćina - da stvori suživot.

nije sve sasvim svijetlo

"Virus će se prenositi između ljudi, ali im neće ugrožavati život, a indirektno neće stvarati ni problem planetu u smislu normalnog kretanja i ekonomskog funkcioniranja. Ipak, sačekat ćemo da na južnoj hemisferi prođe zimski period i da vidimo čeka li nas neka nova mutacija. I ne bih, bez obzira na ove optimistične prognoze, isključio mogućnost da se u nekoj od idućih sezona pojavi mutirani soj virusa koji može biti mnogo patogeniji, slično delti, a da sadrži i neku vrstu zaraznosti. Ali katastrofična situacija koju smo mogli vidjeti u znanstvenofantastičnim filmovima, da se širi jako patogen i jako virulentan soj koji će praktično uništiti Zemljinu kuglu, nije moguća", istaknuo je Janković.

Janković je u intrervjuu za "Kurir", kazao da je jako teško procijeniti koliko je realno pacijenata oboljelih od omikrona, a koliko još od delte.

"Pacijenti primljeni posljednjih dana, kao i u prethodna dva-tri tjedna, uglavnom zahtijevaju intenzivnu terapiju. Oni su starije životne dobi, nerijetko imaju i više od 80 godina, s puno kroničnih bolesti. Uglavnom su to obostrane, teške upale pluća, a Covid je sistemski. Svakako zahtijevaju kisik, a nerijetko i sistemsku primjenu biološke i antivirusne terapije, kortikosteroide, sve kao i tijekom prethodnih valova", rekao je.

Kako je rekao, broj hospitaliziranih se lagano povećava, a da je za dvadesetak dana ukupan broj pacijenata u Srbiji povećan tek nešto više od 600.

"Uzimajući u obzir broj otpuštenih i broj preminulih, novoprimljenih je tijekom siječnja oko 1.500. A to znači da omikron već dominira posljednja 22 dana. Ne vjerujem da će se ukupan broj pacijenata popeti na više od 3.500, maksimum 4.000, što je samo gotovo trećina od onoga što smo imali u piku svakog prethodnog vala. I sljedeća dva-tri tjedna pritisak će biti usmjeren ka Covid ambulantama", rekao je liječnik, prenosi B92.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2023 22:09