StoryEditor
Regijaod Gane do tokija

Dr. Ben Markin, ratni kirurg u Jajcu i Žepču i veleposlanik BiH u Japanu: ‘Rat prizivaju samo oni koji ne znaju što on sa sobom donosi‘

Piše PSD
17. ožujka 2022. - 21:11
 Ben Markin: Kako bih ja pogledao u oči svojoj djeci i prijateljima da sam ih ostavio na cjedilu?Screenshot Jabuka.TV

Na Jabuka.TV u Podcastu Bura gostovao je zanimljiv sugovornik, ugledni BiH kirurg dr. Ben Markin.

Dr. Markin podrijetlom je iz Gane, a njegova veza s ovim prostorima počinje kada je došao na studij medicine u Zagreb. Nakon stečene diplome zaposlio se u Jajcu u Bosni i Hercegovini.

"Taj posao mi je značio jer sam morao steći praksu. U Jajcu sam bio prvi crnac, ali ljudi su me prihvatili. Tu me je zatekao i rat. Vidio sam s prozora kako se ukopavaju tenkovi. Kod nas u bolnicu počeli su dolaziti ranjenici. Jajce je bilo u okruženju, do Travnika se išlo kroz šume. Zašto nisam otišao iz BiH? Kako bih ja pogledao u oči svojoj djeci i prijateljima da sam ih ostavio na cjedilu?", rekao je dr. Ben Markin, koji je bio ratni kirurg i u Žepču, u razgovoru s Juricom Gudeljom za Jabuka.TV.

image

Dr. Markin u razgovoru s Juricom Gudeljom

Screenshot Jabuka.TV

Dr. Markin je poslije rata otišao u diplomatske vode, bio je prvi veleposlanik Bosne i Hercegovine u Japanu pa je u emisiji, osim o odrastanju u Gani, govorio i o životu u Japanu. Dotaknuo se sadašnjosti i budućnostu BiH.

"Nema ni jedan mladić koji je četnik, ustaša ili balija. To im je nametnuto. Kada idu zajedno u Njemačku, oni se grle. Rat prizivaju samo oni koji ne znaju što on sa sobom donosi", rekao je dr. Markin zaključujući da je rješenje za BiH vrlo jednostavno – sva tri naroda trebaju imati identična politička i svaka druga prava i to je jamstvo stabilne države, izvještava Jabuka.TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. kolovoz 2022 15:19