StoryEditorOCM
Regijadržavni gambit

Dokumentarac ‘Ja, Aleksandar‘ razljutio Vučića uoči izbora: ‘Ovakvo suđenje nije zabilježeno ni 45. ni 46. godine‘

Piše Iva Badanjak/ JL
4. studenog 2023. - 15:23
Film N1 Srbija o Vučiću govori u pet činova - rađanje zla, ubijanje medija, ocoubojstvo, kosovski zavjet i vrijeme vladanjaAndrej Isakovic/Afp

Dokumentarni film o srpskom predsjedniku "Ja, Aleksandar: državni gambit" izazvao je oštre reakcije iz Srpske napredne stranke (SNS) i prorežimskih medija, koji tvrde da je riječ o općem napadu na Aleksandra Vučića koji bi mogao rezultirati njegovim i ubojstvom njegove obitelji.

Film je objavljen na televiziji N1 Srbiji u četvrtak navečer, isti dan kad je u Srbiji počela predizborna kampanja za parlamentarne izbore. Dokumentarac zapravo ne otkriva i ne donosi ništa novo o Vučiću, već samo na kritički način prikazuje njegovu tridesetgodišnju političku karijeru kroz arhivske snimke i izjave prominentnih povjesničara, politologa, odvjetnika i novinara, piše Jutarnji list.

image

‘Film govori o vladanju čovjeka koji više od 11 godina autokratski vodi sve segmente države, a s druge, to je saga o pustoši koju je uzrokovao takav režim‘

Afp

"U pet činova - rađanje zla, ubijanje medija, ocoubojstvo, kosovski zavjet i vrijeme vladanja, osvrćući se na povijesni kontekst, prikazana je politička biografija Aleksandra Vučića i njegovo umijeće da žrtvuje budućnost, ljudska prava i građanske slobode, Kosovo, političke očeve, vlastitu ideologiju, demokraciju i Srbiju. Film govori s jedne strane, o vladanju čovjeka koji više od 11 godina autokratski vodi sve segmente države, a s druge, to je saga o pustoši koju je uzrokovao takav režim".

‘Izbori da bi stvari ostale iste‘

Tako je TV N1 Beograd predstavio gotovo dvosatni dokumentarac koji potpisuju novinarke Jovana S. Polić i Sanja Lončar.

"Aleksandar Vučić stalno testira granice i proširuje ih, zbog svoje autoritarne vlasti. To vrijedi za medije, ali jednako i za ljude u vlastitoj stranci, čak i za ministre, prema kojima se ophodi kao prema slugama", rekao je u dokumentarcu francuski novinar Jean-Arnault Dérens.

"Iako se izbori raspisuju u društvu kao mogućnost da dođe do promjene, ovdje se izbori raspisuju da bi se osiguralo da stvari ostaju iste", dodao je Eric Gordy, profesor političke i kulturne sociologije u Engleskoj, dok je Boris Tadić, bivši predsjednik Republike Srbije, Vučića prozvao "demagogom i populistom".

image

Bivši srpski predsjednik Boris Tadić Vučića je prozvao demagogom i populistom

Thierry Charlier/Afp

"Više je riječ o jednoj vrsti permanentnog spinanja u medijima, o kontroli javne sfere, kontroli javnog narativa. To je stalno kreiranje i pravljenje skandala, kreiranje tenzija, ili na neki način iskorištavanja tih tenzija", smatra Bodo Weber, politolog i analitičar iz Njemačke.

Film se u cijelosti može pogledati ovdje:

U dokumentarcu su još sudjelovali i povjesničarka Dubravka Stojanović, novinar Rade Radovanović, novinar iz Crne Gore Željko Ivanović i Senad Pećanin, bivši novinar i odvjetnik iz Bosne i Hercegovine.

Vučić nije htio sudjelovati u filmu

Vučić nije htio dati intervju autoricama filma, ali je zato SNS nakon njegovog prikazivanja poručio da se radi o "prljavoj kampanji protiv Srbije" u kojoj se ne biraju sredstva. "Ovo je lov na jednog čovjeka koji se svakog dana, više od jednog desetljeća samo bori za kvalitetniji život svakog građanina", poručio je ministar financija Siniša Mali za Blic.

image

Ministar financija Siniša Mali: Ovo je lov na jednog čovjeka koji se svakog dana, više od jednog desetljeća samo bori za kvalitetniji život svakog građanina

Afp

Prorežimske Novosti pišu da je TV N1 emitirala "sramotan film u kome su najstrašnije napali predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, što predstavlja do sada neviđen progon jednog čovjeka". Novosti cinično navode da su "optužili šefa države i za to što pobjeđuje na izborima, jer je kao previše vlastoljubiv, a jako su mu zamjerili i to što se izborne liste nazivaju po njegovom imenu". Sam Vučić je u Nacionalnom dnevniku na TV Pink rekao da "ovakvo suđenje nije zabilježeno ni 45. ni 46 godine".

Vučić je u ožujku podnio tužbu protiv Jovane Polić i Sanje Lončar zbog dvije emisije serijala "Vladalac", emitirane u veljači 2020. godine na televiziji N1 Srbija, a Polić je rekla da se sprema na sličnu reakciju i nakon emitiranja ovog dokumentarca.

Polić je za N1 rekla da ovaj film kroz političku biografiju Aleksandra Vučića također priča priču o državljanima Srbije i kako nisu uspjeli prepoznati narative koje im je plasirao.

"Nije se Aleksandar Vučić promijenio, on je i dalje politički sin Vojislava Šešelja i tako i vlada ovom zemljom… Promijenili su se narativi, a to nismo shvatili, nekako smo previše vjerovali onome što govori", kazala je Polić. Govoreći o Srbiji, Polić kaže da ona više nije demokracija, već "demokratura", piše Jutarnji list.

image

‘Nije se Aleksandar Vučić promijenio, on je i dalje politički sin Vojislava Šešelja i tako i vlada ovom zemljom‘, kaže suatorica filma novinarka Jovana S. Polić

Andrej Isaković/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:07