StoryEditor
Regijarat u siriji

Dok cijeli svijet osuđuje Erdoganovu ofenzivu na Kurde, Izetbegović ga podržao: Turska ima pravo braniti svoju sigurnost, teritorijalni integritet i rješavati pitanje izbjeglica

14. listopada 2019. - 15:27

 Čelnik najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović podržao je tursku vojnu operaciju protiv Kurda u Siriji tvrdeći kako je Turska na to bila "prisiljena", dok ta operacija izaziva osude diljem svijeta.

Tiskani mediji u BiH u ponedjeljak su prenijeli Izetbegovićevu izjavu koju je dao za tursku državnu agenciju Anadoliju navodeći kako je Kurdistanska radnička stranka (PKK) odgovorna za niz terorističkih napada.

"Turska je bila prisiljena na ovu akciju, činjenice i brojke to potvrđuju. Teroristička organizacija PKK je u proteklim deesetljećima ubila desetine tisuća turskih vojnika, policajaca i civila", rekao je Izetbegović. Po njegovim riječima, u posljednjih nekoliko godina PKK je iz pograničnih područja Sirije prognala više stotina tisuća sirijskih Arapa.

"Turska ima pravo braniti svoju sigurnost, teritorijalni integritet, rješavati pitanje izbjeglica. Sirijci imaju pravo da se vrate svojim domovima iz kojih su nasiljem istjerani", istaknuo je čelnik SDA.

Izrazio je nadu da će vojna operacija koju Turska naziva 'Izvor mira' trajati kratko te da neće izazvati veliki broj žrtava. 
Čelnik SDA Bakir Izetbegović koji je i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH blisko je povezan s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji je za njegovog oca Aliju Izetbegovića svojedobno izjavio da je bio "kralj mudrih, veliki borac i učenjak".

Turska vojska uz potporu proturskih plaćenika iz pograničnog dijela Sirije pokrenula je prošloga tjedna veliku vojnu operaciju protiv Kurda. Europska unija i SAD kritizirale su vojnu akciju Turske.

Otkad je Trump povukao američku vojsku sa sjevera Sirije, nakon telefonskog razgovora s turskim predsjednikom Erdoganom, turska invazija otvorila je novu veliku frontu u osmogodišnjem sirijskom sukobu. Međunarodna zajednica kritizirala je potez američkog predsjednika.

Amerikanci izdali Kurde i ostavili ih na milost Erdoganu: Trump naredio povlačenje svih vojnika sa sjevera Sirije, turska vojska nastavila ofenzivu

NATO članica Turska tvrdi kako je operacija nužna za sigurnost na granici od paravojske YPG koju smatra terorističkom skupinom zbog veza s militantima koji se desetljećima bore protiv središnjih vlasti u Turskoj. U tim sukobima poginulo je više od 40 tisuća ljudi. Ankara planira i stvoriti "sigurnu zonu" za povratak milijuna izbjeglica u Siriju.

Sirijske demokratske snage (SDF) pod kurdskim vodstvom, u čijem je sastavu YPG, od 2014. su bile glavni saveznik američkih snaga na tlu u borbi protiv terorističke Islamske države. U zatočeništvu drže tisuće boraca te radikalne skupine.
Tisuće ljudi sudjelovalo je u subotu na prosvjedima diljem Europe protiv turske vojne ofenzive u sjevernoj Siriji. 

Izdvojeno

02. kolovoz 2020 12:41