StoryEditor
Regijanajnovija knjiga

David Shimer sa Sveučilišta Yale, američki stručnjak za međunarodne odnose: CIA je politički oslobodila Srbiju i vratila demokraciju

Piše PSD.
9. kolovoza 2020. - 22:31
General Wesley Clark sa Slobodanom Miloševićem  AFP

Do kraja 2000. godine Amerikanci su potrošili otprilike 40 milijuna dolara na obavještajne projekte u Srbiji. Osim u potporu političkoj oporbi, novac je uložen i u nezavisne medije, organizacije civilnog društva i u djelatnost organizacija koje su poticale birače da iziđu na izbore.

Ovako je američki stručnjak za međunarodne odnose David Shimer, koji predaje na Sveučilištu Yale, među ostalim, u najnovijoj knjizi "Namještaljka. Amerika, Rusija i stotinu godina tajnih izbornih manipulacija" sažeo svoje razgovore s američkim dužnosnicima i obavještajcima koji su prije dva desetljeća vratili demokraciju u Srbiju.

Prije toga Amerika je vojno porazila Srbiju, ali je nije htjela okupirati.

Poraz Srbije

Srbiju je 1999. porazio američki general s četiri zvjezdice Wesley Clark, koji je bio vrhovni vojni zapovjednik NATO-a i zapovjednik američkih vojnih snaga u Europi. Clark je tadašnjega beogradskoga političkog vladara Slobodana Miloševića smatrao patološkim lažljivcem koji je gotovo uspio provesti etničko čišćenje kosovskih Albanaca. Današnjem hrvatskom uhu vrlo zanimljivo zvuči to što je Clark u svojim memoarima napisao kako mu je nakon uspješnih zračnih udara jako nedostajala Hrvatska vojska da na kopnu "počisti" ostatke poraženih srbijanskih snaga. Nakon pobjede, Clark je jedno vrijeme razmatrao kopnenu invaziju na Srbiju, no odustao je.

– Srbi su duboko domoljubni, što bi značilo, imajući na umu njihovu tradiciju gerilskog otpora, da bi se borili do kraja – zaključio je Clark, koji je želio izbjeći nova razaranja i nove žrtve.

Amerika je zato krenula u obavještajnu borbu protiv čovjeka kojeg je smatrala komunističkim zločincem.

– Nisam imao problema s odobravanjem takvih akcija – rekao je u razgovoru za knjigu "Namještaljka" tadašnji američki predsjednik Bill Clinton. Milošević je za njega bio "ubojica hladan kao kamen koji je prouzročio smrt stotina tisuća ljudi. Taj je čovjek bio ratni zločinac. Nisam ga smatrao demokratski orijentiranim kandidatom na izborima, nego čovjekom koji nastoji ukloniti demokraciju".

Uz to, Amerika je u Miloševiću vidjela preodjevenog komunista kojem nije bilo mjesta u svijetu zapadne demokracije.

Naravno, u igri nije bila samo ideologija nego i realna politička situacija.

– Milošević je bio potpuno izvan kontrole i na terenu je bio potpuni nered. S obzirom na to da nismo namjeravali izvesti invaziju Srbije trebalo je učiniti nešto – prisjetio se tada utjecajni američki senator Trent Lott kojeg je Clinton izvijestio o tome što CIA radi u Srbiji.

Kešom protiv Miloševića

Da bi spriječili Miloševića da namjesti izbore jedna američka nevladina organizacija je obučila 15 tisuća promatrača, dok je CIA neizravnom propagandom nastojala utjecati na svijest birača. Uz to, prema riječima njezina tadašnjeg beogradskog agenta Johna Siphera, CIA je srbijanske oporbenjake pomagala i na jedan vrlo starinski način. Na tajnim sastancima u inozemstvu davala im je velike količine gotovog novca za političku borbu. Zato su mnogi srbijanski politički lideri, kasnije zahvaljivali Amerikancima.

– Mnogi ključni igrači koji su kasnije postali visoki državni dužnosnici stalno su nam, u četiri oka, zahvaljivali i govorili kako smo im omogućili uspjeh – prisjetio se Sipher.

Sve ovo je nezadovoljno promatrao Vladimir Putin koji je tek postao predsjednik Rusije.

Prema nedavno deklasificiranim dokumentima predsjednik Bill Cllinton je, obavještavajući Putina o američkoj obavještajnoj djelatnosti u Srbiji, u povjerenju rekao:

"Izbori u Srbiji su vrlo važni i vjerojatno neće biti fer i pošteni. Nama je poželjno da Milošević izgubi, ali on će pokušati ukrasti izbore".

Nezadovoljni Putin ga je poslušao, a onda se požalio na američko ignoriranje Rusije.

"Niste nas konzultirali o bombardiranju Jugoslavije. To nije bilo fer s vaše strane".

Nekoliko godina iza ovog razgovora Amerikanci su prekinuli praksu miješanja u izbore u drugim zemljama.

Tako barem tvrdi John Brennan, šef CIA-e od 2013. do 2017. godine u čije riječi, sasvim očekivano, mnogi ne vjeruju. Posebno zato što je računalni cyber-prostor danas najvažnija obavještajna bojišnica Amerike, Rusije i Kine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. rujan 2020 08:20