StoryEditor
Regijadubravka stojanović

‘Dara‘ doživljava kritike i u matičnoj državi, ugledna srpska povjesničarka je zgrožena: To je banalan i površan film, na tragu onih propagandnih, partizanskih filmova

24. veljače 2021. - 20:00
Kadar iz filma ”Dara iz Jasenovca”101 Studios/youtube

Film "Dara iz Jasenovca", neuspjeli srbijanski kandidat za Oscara, doživio je prrvu ozbiljniju kritiku u matičnoj državi.

Došla je od Dubravke Stojanović, povjesničarke i profesorice na filozofskom fakultetu u Beogradu.

- To je banalan i bukvalan film. Načinom na koji je prikazao ubojstva banalizirao je zlo i sveo ga na osobno raspoloženje ustaških zlikovaca i sadista – komentirala je Stojanović za Novu.rs.

– Govorom Maksa Luburića ili časne sestre u filmu je, kao, trebalo objasniti ustašku ideologiju, ali i to je užasno površno – drži ona i ističe kako se “zlo mora izraziti mnogo jačim umjetničkim formama”.

– Zato se cijeli ovaj film ne može usporediti samo sa jednom Zafranovićevom scenom ustaškog klanja u autobusu koja vas obilježi i nauči što je fašističko zlo za cijeli život. Film je propaganda u načinu na koji je financiran, načinu na koji je izabran za srpskog kandidata za nagradu Oscar i emitiran prije kino premijere premijere na RTS-u. Sve su to skandali. A sada čujemo i vidimo i da je scenario za film plagijat pisca i scenarista Arsena Diklića – upozorila je Dubravka Stojanović.

Uz sve to, uradak Predraga Gage Antonijevića za nju je povijesno selektivan.

– Osim jedne žene i male grupe Roma film ne prikazuje da su, pored Srba, u Jasenovcu masovno ubijeni Židovi, Romi i Hrvati antifašisti. Time je film na tragu propagandnih partizanskih filmova koji su kao žrtve prikazivali samo partizanske borce, a ne i civile. Selekcija žrtava je, ne samo ružna i falsifikat istorije, nego je i opasna igra poviješću – upozorila je ova povjesničarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2021 19:47