StoryEditor
Regijaprvorođenog se ne dira

Danilo i Andrej Vučić, sin i brat srbijanskog vožda, sve češće se spominju kao poveznice režima s mafijaškim miljeom. Pada li afera s Dijanom Hrkalović postupno u njihovu sjenu?

25. listopada 2021. - 14:57

Ima neka tajna veza između Aleksandra Vučića i Nikole Pašića, svojedobnog premijera Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Osim po teflonskome obrazu i metodologiji vladavine koja se oslanja na velikosrpsku hegemoniju, pljačku, nasilje, korupciju, progone, te likvidacije kritičara i neistomišljenika, i Vučić i Pašić gotovo su navlas jednaki i u neiscrpnoj ljubavi prema rođenoj djeci. Kad je Pašićev sin Radomir, grandiozni lopov i varalica, bio optužen za pronevjeru 160 vagona šećera iz tadašnjih robnih rezervi, pred državnom istražnom komisijom tata ga je branio nježnom rečenicom: „Šta ćete, voli dete slatko“.

A kad je prošlog tjedna srbijanski oporbeni dnevnik Danas objavio da je zloglasni Kapetan Dragan po izlasku iz zatvora u Hrvatskoj odmah nakon prelaska srbijanske granice od sina srpskog predsjednika Danila i grupe njegovih prijatelja dobio vreću s 30 tisuća dolara te ključeve stana i automobila, iz Vučićeve Srpske napredne stranke napali su spomenuti dnevnik da „mučki nasrću na dete“, i „detetu crtaju metu na čelu".

Nedonošče se, kako vidimo, može biti i od 24 ili 34 godine, samo ako imaš za roditelja dovoljno velikog guzonju.

Danilo je, inače, najstariji potomak srbijanskog vožda iz njegova prvog braka s novinarkom Ksenijom Jovanović, bivšom urednicom televizije Pink. S njom još ima i kćer Milicu, a s aktualnom supružnicom Tamarom Đukanović ima četverogodišnjeg sina Vukana.

image
Andrej Isaković/AFP

Premda je još 'dete', Danilo Vučić u Beogradu je godinama slavan po svojim vezama s navijačkim skupinama i krim-miljeom koji se iza njih krije. Više je nego blizak s 'uglednikom' kavačkog klana kojega od milošte zovu Aco Rošavi i s kojim je više puta javno fotografiran. Lani se iz jednog takvog snimanja novinarke istraživačkog portala Krik izrodio incident, kad je mladunca srpskog predsjednika pokušala ovjekovječiti u kafiću gdje se družio s ovećom grupicom notornih mafijaša, pa joj je oduzet i razbijen mobitel.

U obranu 'prvog mladunca' Srbije, nakon svakog medijskog otkrića njegovih sumnjivih poslova i prijatelja, ne skače uvijek samo svemoćni tata, nego i cijeli njegov stranačko-državni aparat. Bilmeza koji radi kao trgovački pomoćnik u vinoteci i navodno sanja postati kuhar u zaštitu spremno uzima i osobno premijerka Ana Brnabić. Službene demantije o medijskim napisima o Danilu šalje osobno srbijanska ministrica kulture i informiranja, a ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin objavljuje mu javno želje za brz oporavak od bolesti.

Kad je proljetos Danilo Vučić obolio od korone, Vulin je refleksno pokušao uz pomoć virusa ući još dublje u utrobu njegova tate: „Danilo Vučić je jedinstven i poseban momak, ali ima i osobine koje dijeli s ocem - nikada se ne odvaja od svog naroda, ne misli na sebe i nikada se ne predaje. Drži se, velika momčino, kao kada smo bili na Gazimestanu, nema nazad, brzo pobijedi zbog tvoje porodice i zbog tvoje Srbije."

Srpski predsjednik postao je strašno osjetljiv na familiju, pa tako i svog mladunca, otkako je u velikoj režimskoj aferi nedavno uhićena bivša dužnosnica tamošnjeg MUP-a Dijana Hrkalović, i to zbog navodnih veza s kavačkim klanom i njegovim perjanikom Veljom Nevoljom. Sve je postalo krajnje nezgodno jer se s Veljom Nevoljom počelo sve češće spominjati predsjednikova prvorođenca, ali i Vučićeva rođenog brata Andreja, pa se hapšenje Dijane Hrkalović tumači očajničkim pokušajem da se kao mafijaške karike režima prikriju njih dvojica i druge krupnije ribe.

image
AFP, MUP Srbija

Lider srpskog pokreta Dveri Boško Obradović svojedobno je rezolutno ustvrdio kako je predsjednikov brat Andrej Vučić „glavni mozak srpskog mafijaškog sistema“. Posrijedi je misteriozan lik kojega predstavljaju kao biznismena, a zapravo terenski djeluje kao neformalni šef izbornog stožera Srpske napredne stranke i kao brat najmoćnijeg političara kadrovira po cijeloj Srbiji.

Svojedobno je Andrej Vučić igrao košarku te imao kraću sportsku karijeru na Cipru i u Grčkoj. U ožujku 2011. godine je zbog neplaćanja poreza bio pokrenut postupak protiv firme „Asomakum“ čiji je bio vlasnik, ali je cijela prijava, kao i bezbroj ostalih kasnije, posušena iz dosjea i povučena iz procedure. Žandari koji su ga slučajno pretukli jer nije imao osobnu kartu na beogradskoj Paradi ponosa 2014. godine dobili su, kakva li iznenađenja, brzopotezne otkaze.

Afera iznimno pogubna po poslove braće Vučić bilo je prošlogodišnje otkriće najveće plantaže marihuane u Europi na gospodarstvu Jovanjica kod Stare Pazove, koje je inače imalo legalnu državnu dozvolu za uzgoj industrijske konoplje te primalo izdašne poticaje od ministarstva. Na plantaži je pronađeno gotovo pet tona marihuane te laboratorij za izradu ulja THC koje je pod deklaracijama ulja industrijske konoplje izvoženo u Makedoniju i Sloveniju, i to pod etiketama Made in Holland i Made in Kosovo.

Po svim pokazateljima, riječ je o dugogodišnjem i dobro uhodanom državno-mafijaškom biznisu s nekoliko prstenova režimske zaštite, a u imeniku vlasnika Jovanjice Predraga Koluvije pronađena su imena ministra Nebojše Stefanovića, šefa Dijane Hrkalović, i Andreja Vučića, predsjednikova brata. Vlasnik Jovanjice je poslije hapšenja navodno prvo nazvao broj Andreja Vučića, što je isplivalo u oporbene medije i otvorilo Pandorinu kutiju političko-kriminalnih poslova u Srbiji.

Crni val kriminalne ljage tako sad opasno prijeti i predsjedničkoj braći, pa i nedužnoj 'deci' što desetke tisuća dolara u vrećama, kao i stanove i automobile, rutinski doniraju ratnim zločincima. Šta ćete, voli dete srpsko!

item - id = 1137814
related id = 0 -> 1147148
related id = 1 -> 1146974
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2021 05:04