StoryEditorOCM
Regijadan vode i ruža

Dan žena obilježio se i u opkoljenom Sarajevu. Jedna je gospođa dobila dva vrijedna dara, od teritorijalaca i od muža

Piše VIJESTI SD
8. ožujka 2023. - 17:38

Dan žena ili Osmi mart važan je praznik koji podsjeća na to kako su žene teško došle do svojih prava i kako ona do danas nisu u potpunosti realizirana. Svi koji drže do praznika, a takvih srećom nije malo, trude se proslaviti ga ma gdje se našli i u bilo kakvim uvjetima.

Vjerojatno nema teže situacije za obilježavanje 8. marta od rata. Nije nam poznato kako se Dan žena danas slavi u Ukrajini, ali je zato poznato kako se obilježavao u okupiranome Sarajevu. I to zato što je bosansko-hercegovački redatelj Srđan Vuletić 1993. godine kao student snimio kratki film "8. mart u ratu".

image

Prodaja cvijeća 8. ožujka 1993. u filmu ‘8. mart u ratu‘ Srđana Vuletića

Screenshot YouTube

"Tada je već završavala prva ratna zima, bila je krvava, teška... Ljudima su već bile uništene sve iluzije da će rat uskoro završiti. Zato mi je prizor ljudi koji prodaju i kupuju cvijeće izgledao sasvim nadrealno. Šokirao sam se. Instinktivno sam osjetio potrebu da zabilježim ono što vidim, da to na neki način dokumentiram. U svojim ratnim dokumentarcima želio sam pokazati da iza brojeva o poginulima i ranjenima, kao u Siriji, Ukrajini i Jemenu, stoje normalni i civilizirani ljudi, natjerani da žive u nekim groznim uvjetima, ali još uvijek imaju svoju ljudskost", rekao je Vuletić za Klix.ba.

Osim snimanja skupine Sarajlija koji u prvoj, teškoj ratnoj zimi prodaju i kupuju cvijeće, Srđan Vuletić, tada student Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, o obilježavanju Osmoga marta pitao je i sugovornike na ulicama.

"S obzirom na to da je rat, ne možemo imati nekih posebnih želja. Bezveze je sada očekivati nešto od nekoga", kazala je jedna djevojka u filmu.

Redatelj je zaustavio i jedan stariji bračni par.

"Ja se upravo spremam moliti ove naše teritorijalce kada dođe cisterna da mi daju dvije kante vode za 8. mart. Ipak smo mi žene. Napravila sam kolač. To je ratni kolač, ali ipak pravi", rekla je žena. Muškarac je naveo da je išao na selo i donio joj prave ruže, piše Klix.ba.

Kako vidimo, ni najteže životne okolnosti, a rat je svakako jedna od njih, ne trebaju i ne mogu zaustaviti obilježavanje važnih događaja, kakav je Osmi mart.

image

‘Aleja snajperista‘ u Sarajevu

Gabriel Bouys/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 09:40