StoryEditorOCM
Regijavruće pitanje

Dačić o opskrbi Ukrajine srbijanskim streljivima: ‘Ma, nema šanse, ni jednoj od strana u sukobu nismo izvozili oružje‘

Piše Hina
3. ožujka 2023. - 18:23

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je u petak da od početka ruske invazije na Ukrajinu iz Srbije nije izvezeno oružje ni jednoj od strana u sukobu, što je prvo službeno očitovanje na poruku Kremlja da Moskva prati informacije o mogućnoj opskrbi Ukrajine srbijanskim streljivima.

Ovo je preozbiljno pitanje, pored ostalog i sa stajališta rusko-srpskih odnosa, a da bi se reagiralo potrebno je osloniti se na činjenice, citirala je ranije agencija Tanjug glasnogovornicu ruskog MVP-a Mariju Zaharovu, pozivajući se na rusku agenciju RIA Novosti.

Srbija, a to mogu da tvrdim, jer moje ministarstvo daje dozvolu za izvoz, ne izvozi vojnu opremu ni u jednu zemlju za koju smatramo da bi bila problematična i sporna na bilo koji način", rekao je Dačić novinarima u ministarstvu.

On je naglasio da govori o "legalnim institucijama" koje mogu izvoziti oružje.

Pojedini ruski mediji su prethodno objavili da je 3.500 raketa iz srpske vojne tvornice "Krušik" preko Turske i Slovačke tajno isporučeno oružanim snagama Ukrajine te da je riječ o raketama za raketne sustave "Grad".

"Već smo zatražili od Beograda da se izjasni. Takve izjave ne treba davati ni putem medija, ni preko Telegram kanala, ni kroz curenje informacija, već putem službenog priopćenja stajališta srbijanske strane", izjavila je Zaharova, po izvješću ruske agencije TASS.

Demanti je stigao iz "Krušika" kao i iz Ministarstva odbrane Srbije, javio je Radio Slobodna Europa.

Zaharova je na konferenciji za medije u četvrtak komentirala te navode rekavši da Kremlj "pomno prati tu priču" te da je obratio pažnju na nedavnu raspravu u parlamentu Srbije o toj temi.

Srbijanski ministar obrane Miloš Vučević rekao je, odgovarajući na pitanje zastupnika u parlamentu, da Srbija "apsolutno ne izvozi naoružanje ni za Ukrajinu, ni za Rusiju".

Vojna tvornica "Krušik" priopćila je da ni na koji način nije povezana s prodajom tog naoružanja krajnjem korisniku iz Ukrajine.

Srbijansko ministarstvo obrane se do sada nije očitovalo službenim priopćenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 03:50