StoryEditorOCM
Regija‘Staza sjećanja‘

Da srce zaboli: Sarajlije za 11.541 ubijenih sugrađana postavili stazu koja dojmljivo podsjeća na strahote rata

Piše Lenka Gospodnetić
7. travnja 2024. - 17:52

Ovog vikenda u našem susjedstvu – u Sarajevu – postavljena je instalacija naziva Staza sjećanja.

Riječ je o jednoj od najdojmljivijih instalacija u regiji uz popratni, masovni oblik spontanog performancea. Naime, Staza sjećanja sačinjena je od 11.541 para cipela, koji simbolično predstavljaju isto toliko ubijenih ljudi tijekom zadnjeg, nadajmo se i posljednjeg, rata na ovim prostorima. Cipele su postavljene na potezu od Trga djece Sarajeva do Baščaršije, a postavljali su ih volonteri kao i zaposlenici Memorijalnog centra Sarajevo. Po jedan par obuće za svakog ubijenog građanina i građanku Sarajeva, poginulog pripadnika Armije BiH i MUP-a BiH, u organizaciji gradske uprave i rečenog Memorijalnog centra glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Prizori koji podsjećaju na one potresne iz dana opsade Sarajeva zabilježeni su kamerama tijekom šetnje glavnim ulicama grada: Maršala Tita, Ferhadija i Sarači do Baščaršije, gdje je bio upriličen prigodni program. Za vrijeme memorijalnog hoda na više lokacija bili su postavljeni check-pointi s informacijama o događajima iz nemilog razdoblja opsade Sarajeva.

Obuću postavljenu na gradskim ulicama su donirali i roditelji ubijene djece Sarajeva, pripadnici Armije RBiH, MUP RBiH, udruženja boraca, te brojni građani koji su na ovaj način simbolično željeli biti dio memorijala na sve ubijene ljude.

Staza sjećanja trajno će biti pohranjena u Memorijalnoj šumi na Hrasničkom stanu na planini Igman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 18:10