StoryEditorOCM
Regijablud nad dječakom

Što bi bilo da se ovo dogodilo u Hrvatskoj? Bi li poznati glumac iz kultne serije mogao uživati na slobodi?

Piše Marko Didić
23. rujna 2024. - 15:55

Da je bosanskohercegovački glumac Moamer Kasumović (43) u Hrvatskoj počinio kazneno djelo bludničenja nad djetetom (dijete je osoba do 14 godina), kao što je to učinio u Sarajevu 2021. godine, dobio bi kaznu do tri godine zatvora. Tu kaznu ne bi mogao otkupiti, kao što je to učinio u svojoj zemlji, koja tu mogućnost dopušta za osobe koje su dobile do godinu dana zatvora kao on, jer u RH ne postoji takva mogućnost otkupa kazne. I ako su otplatili jednogodišnju kaznu zatvora u BiH, Hrvatska zadržava pravo izvršenja zatvorske kazne nad osobama s dvojnim državljanstvom (BiH i hrvatsko, op.a.) koju su izrekli njezini sudovi bez obzira što je osoba u BiH platila otkup jednogodišnje kazne.

Kasumović, poznat kao Damir Fazlinović iz serije "Lud, zbunjen, normalan", kako donose tamošnji mediji, osuđen je zbog bludničenja nad maloljetnikom, koji je o tome progovorio u rujnu ove godine, nakon predstave "Tiho tiše", koja govori o vršnjačkom nasilju.

Kod nas uvjetne osude 

– U Hrvatskoj se za takva djela bludničenja mahom daju uvjetne zatvorske kazne ako nisu počinjene prema bliskoj osobi, uglavnom članu obitelji. Tada se zna zalomiti i zatvorska kazna, a ovdje za žrtvu nije bitno je li dijete ili maloljetnik jer žrtva je uvijek žrtva neovisno o godištu. Bludničenje je jedno od najblažih djela protiv spolne slobode, gdje seksualna radnja nije izvršena prema žrtvi, ali pipkanje, dodirivanje, ljubljenje bez pristanka žrtve su ta kaznena djela koja potpadaju pod ovu sferu – kaže nam poznati zagrebački odvjetnik Milko Križanović, koji kaže da je zastupao u sudskim postupcima i žrtve i počinitelje.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Dječak kojeg je je Kasumović dirao na stražnjem sjedištu automobila dječakova oca izjavio je za Republiku.rs da nije osjetio nikakvu pravdu nakon donošenja presude.

Poznati glumac osuđen za bludničenje nad maloljetnikom neće u zatvor, otkupio je kaznu; poznato i koliko je platio!

"Platio je kaznu, živi u Bijelom Polju, ne dolazi u Sarajevo i imao sam potrebu nešto da uradim, a nije bilo dokaza, jer se sve to dogodilo davno. Osjećam se preporođeno sad kad sam to iznio u javnost, drago mi je što se konačno zna o ovome. Najviše me je nerviralo što on živi sasvim normalan život, a tko zna koliko dječaka ide zbog njega na terapiju. Više mi je to nego što sam želio da mu naudim, tu namjeru nisam imao nijednog trenutka. Želja mi je bila samo da uđe u prodavnicu i da ga bude sramota, da ga netko pogleda s gađenjem i odbije da ga usluži, da svi vide kakav je zapravo", rekao je u ekskluzivnoj ispovijesti ovaj mladić.

Bludničenje platio 18.655 eura

Zatvorske kazne u trajanju do godinu dana u Bosni i Hercegovini mogu se otkupiti. Jedan dan stoji 100 ili 50 maraka, ovisno o tome je li djelo počinjeno u Federaciji BiH, na teritoriju Republike Srpske ili Distrikta Brčko. Prema Kaznenom zakonu BiH, dan zatvora može se otkupiti za 100 KM, Kazneni zakon Republike Srpske propisuje da dan zatvora vrijedi 50 KM, a Kazneni zakon Distrikta Brčko BiH, poput državne razine, propisuje da dan zatvora vrijedi 100 maraka. Tako osuđenici koje su sudovi u FBiH, Distriktu Brčko ili pak državni Sud osudili na godinu dana zatvora slobodu mogu kupiti za 36.500 KM, ili 18.665 eura, a ako je pak presudu donio neki od sudova u Republici Srpskoj, godina dana zatvora osuđenog će stajati upola manje – 18.250 KM, ili 9332 eura i pedeset centi. Kaznu osuđenik mora platiti u roku od 30 dana, i to jednokratno u cijelom iznosu, a uplaćivanje djelomičnog iznosa kazne značit će odlazak u zatvor. Prijestupnik bi iza rešetaka otišao onoliko dugo koliko nije uplatio novca.

image
Ivo Ravlic/cropix/Cropix

Postoje iznimke gdje se jednogodišnje kazne ne mogu otkupiti, a to su terorizam, financiranje terorističkih aktivnosti, vrbovanje za terorističke aktivnosti, organiziranje terorističke skupine, ali u pravilu se za takva djela izriču puno veće kazne od onih koje se mogu zakonom otkupiti. 

Zamjeni zatvorske kazne jako se protive u Misiji OSCE-a u BiH, zbog čega domaćim zakonodavcima preporučuju izmjene i dopune kaznenih zakona, "čime bi se ukinula mogućnost zamjene zatvorske kazne novčanom kaznom u predmetima ratnih zločina".

"Osam osuđenih za krivično djelo ratni zločin na kaznu do jedne godine u Bosni i Hercegovini, zamijenilo je, u posljednjih pet godina, zatvorsku novčanom kaznom, što su slučajevi koji frustriraju žrtve i njihove obitelji", poručili su lani iz te Misije.

image

Moamer Kasumović osuđen za bludničenje nad 14-godišnjakom u Sarajevu

 

Jure Miškovic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 16:04