StoryEditor
RegijaIZ SUSJEDSTVA

Crni rekord u BiH: 1555 novozaraženih u posljednja 24 sata, umrla 21 osoba, najveća žarišta i dalje u većim gradovima

27. listopada 2020. - 13:37
Sarajevo ovih danaElvis Barukčić/AFP

U Bosni i Hercegovini u utorak je potvrđeno rekordnih više od tisuću i pol novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 21 zaražena osoba umrla je u protekla 24 sata, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo.

Prema zbirnim podacima ukupno je 1555 novozaraženih, što je apsolutni rekord u jednom danu u toj zemlji od izbijanja epidemije u ožujku, a rekordan je i broj umrlih tijekom 24 sata.

Od ponedjeljka su testirana 3137 uzorka, a zaraza je potvrđena kod 909 osoba iz Federacije BiH te kod 625 iz Republike Srpske. Još 21 zaražena osoba je s područja distrikta Brčko.

"Zabrinjavajuće je veliki postotatak zaraženih među testiranima", kazao je u utorak novinarima ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković opisujući epidemiološko stanje u tom entitetu kao krajnje ozbiljno.

Najveći gradovi i dalje su najznačajniji izvori širenja zaraze. U Sarajevu je od ponedjeljka potvrđeno 200 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a samo u tom gradu preminulo je sedam zaraženih osoba. U Banjoj Luci zaraza je potvrđena kod još 172 osobe, a u Mostaru kod 86.

Sve veći broj bolnica u BiH suočava se s problemom ogromnog porasta broja zaraženih među medicinskim osobljem.

Županijska bolnica u Zenici u utorak je tako izvijestila kako je gotovo stotinu njihovih liječnika te medicinskih sestara i tehničara pozitivno na koronavirus.

Kizni stožer Federacije BiH naložio je svim bolničkim ustanovama da od utorka prijeđu na tzv. hladni pogon, odnosno da obavljaju samo najnužnije zahvate i tretmane, a da trećinu svojih kapaciteta odmah prenamijene za smještaj osoba oboljelih od COVID-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. prosinac 2020 00:00