StoryEditor
Regijasvak protiv svakoga

Crna Gora opet u krizi: svi su mislili da je Milo Đukanović politički mrtav, ali vratio se u velikom stilu i ruši prosrpsku vlast. Vučić postaje nervozan...

19. lipnja 2021. - 09:29

Ni šest mjeseci nakon osnivanja, nova crnogorska vlada opet se ozbiljno trese.

Makar je na nestabilnim nogama od samoga osnutka, i veoma nalik na čudnovatog političkog kljunaša sastavljenog od velikosrba, reformista i pro-europejaca, smjena ministra pravosuđa i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića i rezolucija kojom se osudio genocid u Srebrenici mogla bi joj priuštiti fatalan raskol i raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

Smjenu prosrpskog ministra koji je relativizirao haaške presude i srebrenički pokolj pokrenuo je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić nakon pritisaka SAD-a i međunarodne zajednice koja je, uz to, tražila i jasnu osudu genocida u Srebrenici.

Obje odluke usvojene su, međutim, zahvaljujući glasovima oporbe, uz ključnu prevagu zastupnika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića koji su baš u tu svrhu prekinuli bojkot parlamentarnih zasjedanja.

Zastupnici vladajućeg prosrpskog Demokratskog fronta bili su protiv, tražeći da se umjesto genocida osude svi zločini u ratovima na Balkanu. Na kraju su dramatično poručili da je osuda srebreničkog genocida čin gori od priznanja Kosova i zapravo samo uvod u ukidanje Republike Srpske. Parlamentarnim ishodom protivnim njihovim željama Milo je Đukanović s predsjedničke pozicije zapravo ponizio cijelu vladu, pokazavši premijeru da ga itekako može matirati.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Premijer Zdravko Krivokapić našao se zbog svega na udaru vlastitih partnera i vlastitih navijača. ali i pod kriikama vlasti iz Srbije. Iako vodi vladu s prosrpskom etiketom, sad ga se proziva kao izdajnika zbog priznanja srebreničkog genocida, a uspio se zamjeriti i Srpskoj pravoslavnoj crkvi jer za nedavne posjete Beogradu nije, na njihovo traženje, potpisao ugovor o suradnji. I sam već postaje svjestan apsurdnosti svojega položaja, pa tvrdi da njegovu vladu nitko ne doživljava kao svoju i svi je žele srušiti. Nakon što je najveća stranka vladajuće koalicije, prosrpska Demokratska fronta, najavila bojkot parlamenta i optužila vlastita premijera za izdaju birača i suradnju s Đukanovićevim DPS-om, Krivokapić im je vratio lopticu i za istu stvar optužio njih:

„Dužan sam građanima Crne Gore punu istinu o onome što se događalo i događa iza kulisa napada Demokratske fronte na Vladu Crne Gore: DF, zajedno s Demokratskom partijom socijalista i njihovim bivšim koalicijskim partnerima najdirektnije dogovara obaranje Vlade i Skupštine Crne Gore, a sve u cilju raspisivanja novih parlamentarnih izbora“, napisao je Krivokapić na Twitteru. Odbacio je i tvrdnje da je u podgoričkoj skupštini stvorena nova većina, te je poručio da neće biti premijer protiv volje naroda. Kako god se završio ovaj crnogorski politički rašomon, jedno je sigurno: daljnja sudbina premijera Zdravka Krivokapića nije u njegovim rukama. 

Na crnogorsku političku situaciju referirao se i veliki "tata" iz Beograda, Aleksandar Vučić, poručivši srpskom narodu u Crnoj Gori da će Srbija uvijek biti uz njih i da drže glavu gore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. srpanj 2021 23:08