StoryEditorOCM
RegijaGROZNO

Čovjek preminuo nakon što ga je u vrtu ubola pčela: ‘Umjesto vjenčanja, organizirali smo pogreb...‘

Piše VIJESTI SD
19. srpnja 2024. - 20:05

Saša Slatinašević (43) nažalost je preminuo nakon što ga je u vrtu ubola pčela prenosi srpski Blic. Saša je od uboda dobio jako ozbiljnu alergijsku reakciju koja je bila fatalna. Sve se dogodilo dok je pokušavao postaviti šator za djevojačku zabavu svoje nećakinje. 

Saša je stigao iz Beča, u kojem živi s obitelji, u Kladovo kako bi bio na vjenčanju koje je trebalo trajati tri dana. 

- Tuga do neba...Saša je montirao šator, svi su bili sretni, veseli, sinoć je u tom šatoru trebala biti djevojačka zabava njegove voljene nećakinje. U jednom trenutku, Saša je jauknuo i iz papuče istresao pčelu. Odmah mu je pozlilo, palac na nozi je otekao, došla mu je muka, gubio je dah i dok je došla hitna pomoć sve je bilo gotovo... Za sobom je ostavio suprugu, osmogodišnjeg sina i još mlađu kćerkicu. Bio je predivan čovjek, domaćin, roditelj, želio je kupiti kuću u selu, imao planove.. ovo je tragedija koju nitko ne pamti - rekli su rođaci.

Umjesto svadbenog veselja, danas je bio pogreb. Brojni rođaci i prijatelji koji su došli iz inozemstva da kao svatovi uveličaju sreću mladenaca, danas su u tužnoj pogrebnoj povorci ispratili Sašu na vječni počinak. 

Ubodi insekata zaista mogu biti jako opasni. U većini slučajeva ubod je samo neugodan, a kućno liječenje je sve što je potrebno kako bi se olakšala bol. U slučaju ozbiljnije alergije reakcije potrebno je hitno liječenje. Pčele su obično mirne i ne ubadaju, osim ako ih se ne provocira. Za njih je karakterističan jedan ubod uz otpadanje žalca koji ostaje u rani. Preko žalca pčela ubrizgava otrov u kukce te ih ubija. Prilikom uboda pčeli sa žalcem ispadne i dio utrobe te ona nakon par sati umire. Zbog toga pčele mogu ubosti samo jednom.

image
Branko Nađ/Branko Nađ

Ose imaju svega nekoliko kukica te one nakon uboda ne ostaju u rani. Zato osa može zadavati višestruke ubode. Otrov ose sadrži fosfolipaze, hijaluronidazu i protein antigen 5 koji spada u kategoriju najjačih alergena. ubod pčele ili ose može biti itekako opasan. Otrov pčele ili ose sadrži proteine koji utječu na stanice kože i imunološki sustav, što uzrokuje crvenilo, bol i oteklinu oko područja uboda. Ponekad ubod pčele ili ose može izazvati ozbiljnije reakcije imunološkog sustava te je hitna medicinska pomoć neophodna. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 11:48