StoryEditor
Regijaoštro protiv

Čović i Dodik pred forumom UN-a napali Inzka, a zapadne države ga podržale

Piše Hina
24. studenog 2020. - 23:53
Dado Ruvić/cropix

Čelnici vladajućih hrvatskih i srpskih stranaka u BiH Dragan Čović i Milorad Dodik oštro su u utorak kritizirali djelovanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u toj zemlji Valentina Inzka no jedino što su uspjeli ishoditi bila je poruka kako najvažnije zapadne države podjednako snažno podupiru mandat i rad austrijskog diplomata.

Predsjednik HDZ BiH Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dodik kritike na Inzkov račun izrekli su sudjelujući u online debati koju je u povodu 25 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma upriličio ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzja a sudjelovali su predstavnici država članica Vijeća sigurnosti svjetske organizacije.

Kao sudionik je bio pozvan i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović no on je taj poziv odbio a u pismu Nebenzji je upozorio kako bi u takvoj debati trebali sudjelovati članovi Predsjedništva BiH a ne stranački lideri. 

Ruski je veleposlanik u utorak izrazio žaljenje zbog Izetbegovićeva odbijanja dodajući kako je zamisao bila čuti predstavnike tri velike stranke koje predstavljaju tri naroda, inzistirajući kako je nužno očuvati Daytonski sporazum u postojećem obliku jer bi svaki drugi pristup, po njegovoj ocjeni, potkopao mi i stabilnost na Balkanu.

Inzko je kao jedan od također pozvanih sudionika kazao kako se Dayton mora poštovati u cijelosti a to znači i jasnu privrženost očuvanju teritorijalnog integriteta BiH. 

Upozorio je da politiku suprotnu tome najčešće vode iz Republike Srpske te je podsjetio kako u tom entitetu u danas veličaju osuđene ratne zločince poput Radovana Karadžića.

Čović je u svom istupu Inzka optužio da su njegova redovita šestomjesečna izvješća koje šalje Vijeću sigurnosti UN  "manjkava i površna" te da ne predstavljaju pravu sliku o stanju u Bosni i Hercegovini.

Zamjerio je Inzku jer u svojim izvješćima ne spominje pitanja koje HDZ BiH smatra spornim poput načina biranja hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"Nema pravog razumijevanja problema, a onda izostaje i adekvatan pristup za demokratsko sazrijevanje i samoodrživu perspektivu", kazao je Čović koji je i ovu priliku iskoristio kako bi ustvrdio da je najvažnije pitanje u BiH izmjena njezinog Izbornog zakona 

"Reforme Izbornog zakona su neophodne kako bi se izbori 2022. održali na ispravan način i na tome će se raditi u narednih šest mjeseci”, najavio je Čović.

Dodik je u svom istupu bio puno žešći opisujući Inzka kao "monstruma koji mrzi Srbe".

"Zaustavite tog monstruma koji nam pokušava nametnuti odluke koje nisu uspostavljene u Daytonskom sporazumu... On se sveti Srbima i Hrvatima u BiH", kazao je Dodik, najavivši kako će Republika Srpska "razmotriti početak integracije s matičnom zemljom Srbijom" nastavi li Inzko djelovati na sadašnji način.

Zaključio je kako Hrvatska kao i Srbija te RS i dio Federacije žele što hitnije zatvaranje OHR-a.

Nakon tog istupa reagirao je zamjenik stalnog predstavnika Njemačke pri UN-u Gunter Sautter kazavši kako je umjesto očekivanog dijaloga dobio samo monologe ispunjene osobnim napadima na Inzka.

"Mi zahvaljujemo Inzku na radu u očuvanju mira i pomirenja u različitim segmentima društva, nastavljamo potporu vama i vašem uredu. Pozdravljamo rad Ustavnog suda BiH i međunarodne suce (u njemu). Njihovo iskustvo je ključno kako bi se uspostavilo sudstvo u skladu s Daytonom a verbalni napadi i neprimjeren jezik protiv suda ne smije se tolerirati", kazao je Sautter.

Predstavnici SAD-a, Francuske i Velike Britanije također su podržali Inzka te izrijekom osudili Dodikov napad na njega.

"Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je potreban toj državi radi održavanja mira i donošenja bitnih odluka. Snažno podržavamo postojanje te institucije", kazao je  Richard Mills, zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2021 16:06