StoryEditor

Čović: Hrvati zbog podjela izgubili pozicije u Bosni

Piše PSD.
12. listopada 2012. - 18:49
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u petak je ocijenio da su zbog podjela Hrvati na nedjeljnim izborima izgubili načelničke pozicije u središnjoj Bosni, nagovješćujući da će dva HDZ-a u BiH poduprijeti rekonstukciju vlasti na drugin razinama sukladno dogovoru ključnih bošnjačkih stranaka.

"Ponašanje bošnjačkih stranaka treba biti nauk, opomena, prije svega HDZ-u BiH da se nije igrati s podjelama ondje gdje su Hrvati izloženi utjecaju drugih naroda. Da je bilo više mudrosti i dogovora između stranaka Hrvatskog narodnog sabora, Hrvati bi imali načelnike u Busovači, Vitezu i Kreševu", rekao je Čović na konferenciji za novinare u stanci sjednice stranačkog Predsjedništva u Mostaru.

Odbacio je navode Predsjednika SDA Sulejmana Tihića i franjevačkih krugova kako HDZ BiH smišljeno napušta prostor središnje Bosne smještajući svoj politički utjecaj u Hercegovini.

"To je podvala od onih koji ne misle dobro Hrvatima ni Bosni i Hercegovini", istaknuo je Predsjednik HDZ-a BiH.

Pojasnio je da je njegova stranka zadovoljna rezultatima izbora za općinska vijeća u središnjoj Bosni, no ne i brojem načelnika. Nagovijestio je i da će pojedini stranački odbori snositi odgovornost zbog rezultata nedjeljnih izbora, pri čemu je spomenuo Odžak i Vitez.

Čović je novinarima rekao i kako je proteklih dana razgovarao s čelnicima vodećih političkih stranaka u BiH, najavljujući nove susrete idućeg tjedna kako bi se nastavilo s rekonstrukcijom vlasti na državnoj razini gdje je u proceduri smjena ministara iz SDA te ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije koji je i šef SDP-a BiH.

Pojasnio je da se vodeće hrvatske stranke neće miješati u odluku vodećih bošnjačkih stranaka tko će činiti vlast.

"SBB i SDP su jasno rekli da žele zajedno nastupiti, a to je činjenica koju se ne može ignorirati", rekao je Čović priznajući time da su veliki izgledi da se SDA nađe izvan vlasti. Njegov uvjet za potporu rekonstrukciji državne vlasti je promjena vlasti u Federaciji BiH gdje bi HDZ BiH i HDZ 1990. trebali preuzeti pozicije u vladi.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. siječanj 2022 22:30