StoryEditor
RegijaDa čovjek ne povjeruje

Čime je to zaslužio: bankaru u BiH isplaćena plaća veća od milijuna kuna! Radi se o iznosu koji je 723 puta veći od prosječne plaće

30. studenog 2018. - 13:40

Najveća isplaćena plaća u rujnu u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosila je čak 293.185,93 konvertibilne marke, odnosno 1.121.993,24 kune.

Prema podacima Porezne uprave tog jednog od dvaju entiteta u susjednoj državi, vrtoglavi iznos legao je na račun jednog bankara, ali zbog povjerljivosti podataka i poslovne tajne ne navodi se o kome je riječ.

– Na isplaćeni iznos plaće obračunati su i uplaćeni porezi i doprinosi. S obzirom na to da je ova plaća isplaćena u jednom mjesecu, može se pretpostaviti da ovaj iznos, osim redovne mjesečne plaće, sadrži i prihode od određenih bonusa ili koristi koje je ostvarila ta osoba u tome mjesecu – kazala je za "Avaz" Adisa Hamzić, stručna savjetnica za odnose s javnošću u Poreznoj upravi FBiH.

Podatak kojega se ne bi posramile ni puno razvijenije države od BiH tim je više iznenađujući jer službene brojke govore kako je u njoj danas bez posla pola milijuna građana, a čak ih 15 posto živi u apsolutnom siromaštvu, što znači da imaju mjesečna primanja manja od 235 KM ili 897 kuna.

– Gotovo svako šesto kućanstvo u BiH je siromašno. Zbog opće besperspektivnosti sve je prisutniji odlazak mladih iz BiH – navodi se u analizi Ujedinjenih naroda, te dodaje kako 30.000 stanovnika ne umire od gladi samo zahvaljujući hrani koju besplatno dobivaju u narodnim kuhinjama.

– Ako je najviša isplaćena plaća u iznosu od 723 najniže plaće, onda to dovoljno govori da ona priča o pokušaju stvaranja jednog malog broja superbogatih u odnosu na ogroman broj siromašnih ljudi definitivno ima smisao. Iz ovih podataka može nam biti jasnije zašto je vlada Federacije čitavu prošlu godinu zamrznula socijalni dijalog i odbila razgovarati o povećanju najniže i ostalih plaća u Federaciji BiH. Najvjerojatnije jer žele da privilegirani sloj društva ima ovako enormno visoke plaće – komentirao je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 04:52