StoryEditorOCM
RegijaNAVALA TURISTA

Bum gradnje vila s golemim bazenima u Hercegovini, stranci sve više idu na odmor u BiH. Evo kolike su cijene

Piše VIJESTI SD
26. svibnja 2023. - 19:29

U posljednjih nekoliko godina na širem području Mostara došlo je do pravog buma u gradnji vila i kuća s bazenom. Štoviše, sve više građana iz drugih gradova BiH, ponajviše Sarajeva, kupuje atraktivno zemljište južno od Mostara za gradnju takvih objekata, od običnih apartmanskih kuća, do luksuznih nekretnina, piše Avaz.

Potvrđuje to i Ramiz Bašić iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji ocjenjuje kako je to iznenađujuće pozitivna priča za to područje Hercegovine.

image

Ilustracija

/Shutterstock
image

Ilustracija

/Shutterstock

- Definitivno, fokus je na Mostaru, kao i sve više prigradskim naseljima Blagaju, Malom Polju, Kosoru i drugim mjestima. Također, primjetno je i da naša dijaspora sve više ulaže u taj biznis, a ponuda je dosta šarolika, od obnovljenih kamenih kuća, do vila moderne arhitekture. U ekonomskom smislu, to je zaista jedan stabilan izvor prihoda - kazao je Bašić.

Cijeli svijet

Iako prevladava mišljenje da potražnja za takvim objektima mahom dolazi od domaćih gostiju iz cijele BiH, ipak, kako Bašić naglašava, to se donekle moglo pripisati pandemijskom periodu.

image

Ilustracija

/Shutterstock
image

Ilustracija

/Shutterstock

- Gosti koji se odmaraju u takvim objektima dolaze skoro iz cijelog svijeta, od Nijemaca do Arapa. Ta vrsta odmora nudi im brojne mogućnosti. Prije svega, obilje prirodnih i drugih ljepota, razne turističke sadržaje – od bicikliranja u prirodi, do vožnji kajakom ili kanuom, blizina Jadrana, brojnih gradova koji su privlačni za istraživanje - pojasnio je Bašić.

Brojni objekti se nude i na stranicama koje promoviraju halal turizam zbog privatnosti, urednosti, čistoće, mogućnosti obavljanja molitve i slično.

Cijene iznajmljivanja takvih objekata ovise o brojnim faktorima, od veličine, nivoa uređenja, sadržaja, i kreću se od 200 KM (100 eura) za dvije osobe po noći do 2.500 KM (1300 eura).

image

Ilustracija

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2023 19:30