StoryEditor
Regijaznoj, kune i euri

Bračni par iz BiH zatvorio fast food i sezonski rade u Dalmaciji: ‘Radni dan počinje u 10, a završava u 11. Plaća ovisi...‘

Piše PSD
28. lipnja 2022. - 12:28

Zahuktala se ljetna sezona za koju se već sada može reći da obećava dobre rezultate. A uz dobar posjet gostiju, nju stvara i veliki rad. U njemu sudjeluju i sezonski radnici iz Hrvatske i drugih država, pa tako i iz BiH.

Bračni par Saltaga, Ado i Arnela, Jablaničanima su poznati kao dugogodišnji vlasnici objekata brze hrane. Dugogodišnje iskustvo i znanje s vlastitim obrtom iskoristili su za sezonski rad na moru.

Nakon što im je rad u Jablanici postao neisplativ, prelomili su i odlučili se okušati kao sezonski radnici. To se ispostavilo kao dobar potez, kaže Ado. On kao glavni kuhar jednog restorana na Pelješcu može dobro zaraditi.

Zamolili smo Saltagu da podijeli svoje iskustvo što znači biti sezonac, što se može očekivati i isplati li se odraditi sezonu na moru, piše Jablanica.live.

"Zadnji posao koji smo supruga i ja radili u Jablanici bio je pravljenje pita ispod saća na magistralnom putu M-17. Međutim, prevelika konkurencija, krize… Prelomio sam da radim u Hrvatskoj. Naišao sam na dva-tri oglasa i pozvao. Za pet minuta sam se sa čovjekom dogovorio o plaći i svim uvjetima. Godine 2019. sam prvi put radio sezonu. Sve što sam se dogovorio s vlasnikom restorana je ispoštovano", kaže Ado.

image

'Ako idete sa stavom da ćete se malo kupati, malo raditi, vi ćete se vratiti nakon sedam dana kada shvatite o kojem opsegu posla se radi' (ilustracija)

Duje Klarić/Cropix

"Tko nije spreman na veliki obujam posla i tko nije kvaliteta, ne preporučujem mu da dolazi na sezonu. Tko je spreman da radi, dobro je došao. Psihički i fizički morate biti spremni da izdržite glavni udar koji traje dva i pol mjeseca. U cugu ćete raditi 60-70 dana. Nemate slobodni dan, radi se desetak sati svaki dan, a plaće su dobre. U odnosu na nas plaće su extra i to je jedna satisfakcija koja vas drži tu da radite."

Sto Poslodavaca, sto ćudi

Jela su pretežno iz dalmatinske kuhinje, a spektar je širok.

"Isti posao radim ovdje od 2019., kada sam radio kao pizza i roštilj majstor u Tučepima. Trenutno radim kao glavni kuhar na Pelješcu, a supruga radi na salatama i serviranju tanjura. To su sve jela kao kod nas, s tim da ima i dalmatinske kuhinje. Nije to neka zahtjevna gastronomija i nije ništa komplicirano, što se tiče kuharskog posla. Tjestenine s morskim plodovima, gamberima, zatim tražene su kozice, dagnje, škampi, sve vrste riba, zatim hrana kao i kod nas, ćevapi, pljeskavice, miješana mesa… Udarna su i pohanja, od zagrebačkog do bečkog odreska, pileće pohano meso i tako dalje."

Pitali smo Adu je li zadovoljan odnosom poslodavaca prema radniku.

"Ovisi od gazde do gazde, ne mogu vam reći u globalu. U biti, to je sve kako vas sreća posluži. Što se prvog posla tiče, sve je bilo ispoštovano što se tiče financija, ali je gazda bio impulzivan i bilo je stresa. Zato tu nismo ni ostali. Prema meni i supruzi nije bilo takvih ispada, jer smo posao zaista kvalitetno obavljali, ali prema drugim radnicima jest. Promijenili smo lokaciju i vlasnik na Pelješcu je zaista dobar čovjek. I sam radi sa nama, pomaže oko pizza i prema nama je korektan i uljudan. Imam osjećaj da radim kod sebe, a ne da radim za drugoga. Gazda je dobio povjerenje u mene kao kuhara, prepustio mi je organizaciju posla, brigu o robi. Slobodnije radim sada. Posla ima, sezona je u jeku."

image

Na Pelješcu su i ćevapčići često na jelovniku (ilustracija)

Nikola Vilić/Cropix

Na Pelješcu se trenutno nalazi mala kolonija Jablaničana, a nekoliko njih radi u istom restoranu. Naš sugovornik ističe kako je to olakšavajuća okolnost.

"Puno je lakše. Naš ritual je bio i druženje u Jablanici, tako da je raditi s prijateljima olakšavajuća okolnost. Kada završimo posao, sjednemo skupa, rezimiramo taj dan, prisjetimo se što se dogodilo, kakav je bio cirkus, tko se zezao na poslu, kakve su šale bile… Popijemo rakijicu i idemo na spavanje. Ujutro buđenje, zajednička kavica i posao ponovno."

Malo vremena za kupanje i plažu

Za sve one koje zanima koliko se radi, evo odgovora.

"Moj radni dan počinje u pola 10, a završava navečer u 11. Sve zavisi kako je koji radnik dogovorio radno vrijeme, a plaća vam ovisi od toga kakvo ste radno vrijeme dogovorili. Supruga radi od 11 sati ujutro. Ima radnika i koji rade dvokratno, otvore lokal, prime robu od 8 do 12, pa slijedi pauza od 12 do 17 sati. Opet rad od 17 do ponoći. Nema nitko isto radno vrijeme, imate mogućnost da se dogovorite s gazdom što želite."

Slobodnog vremena nema puno.

"Teško je naći vremena za plažu i kupanje. To eventualno mogu radnici koji rade dvokratno, ali kako vidim, to vrijeme ne koriste za more, nego za tuširanje, odmor, razgovor s obitelji i prijateljima. Slabo ima vremena za kupanje. Iskusniji radnici mi kažu da bi se oni kupali navečer nakon posla. Umjesto onog pića koje popijete nakon posla, idete plivati. Jedino tako".

Savjet za buduće sezonce je da posao ozbiljno shvate.

image

'Ima radnika i koji rade dvokratno, otvore lokal, prime robu od 8 do 12, pa slijedi pauza od 12 do 17 sati. Opet rad od 17 do ponoći' (ilustracija)

Duje Klarić/Cropix

"Savjetovao bih drugima da ne misle kako su pošli na ljetovanje i da će se kupati i odmarati. Nema spajanja ugodnog s korisnim. Tko tako razmišlja, ne treba dolaziti na sezonu. Ako ćete doći, morate biti spremni na rad. Ako idete sa stavom da ćete se malo kupati, malo raditi, vi ćete se vratiti nakon sedam dana kada shvatite o kojem opsegu posla se radi. Tko je naučio raditi, on će bez problema odraditi sezonu. Slično kao i u našim restoranima. Ja sam, recimo, iz restorana u Jablanici dolazio kući tako umoran da ne bih mogao ući u kabinu i otuširati se. Ovdje mi se to još nikada nije dogodilo. Imamo mi svoje stolove i stolice u restoranu i kada god nema posla, gazda nas tjera da sjednemo i odmorimo se. Važno je odmoriti se i pripremiti za gužvu. To kod nas nema niti u jednom restoranu. Radite 17 sati i morate stajati na nogama. Nema toga ovdje, možete se odmoriti, ali kada se radi, radi se."

Nažalost, sve više obitelji odlazi iz Jablanice, pa tako se ni obitelj Saltaga ne nada zaposlenju u našem gradu.

"Trenutno se vidimo u Hrvatskoj. Ne vidim nikakvu budućnost kod nas u Jablanici, da me netko maltretira za 800 KM. Mogu nešto sitno raditi oko građevine, kada se vratim sa sezone, ali ovo nam je sada glavna opcija – ljeti raditi, zimi odmor. Do kada će to tako trajati, vidjet ćemo.", , piše Jablanica.live.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. kolovoz 2022 04:21