StoryEditorOCM
Regijauspon političarke

Bosna i Hercegovina dobila prvu premijerku u svojoj povijesti; otkrivamo tko je Borjana Krišto, najbliža suradnica Dragana Čovića i bivša poduzetnica s nemalom imovinom

Piše Zoran Šagolj
28. prosinca 2022. - 16:30

Bosna i Hercegovina dobila je u srijedu prvu premijerku u svojoj povijesti. Riječ je o Borjani Krišto, istaknutoj dužnosnosnici HDZ-a BiH i najbližoj suradnica šefa ove stranke, Dragana Čovića.

Za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH, što je pandam vladi na državnoj razini, Krišto je izglasana na izvanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Za nju su odreda bili zastupnici iz nove vladajuće većine, u kojoj su uz HDZ i SNSD Milorada Dodika, te osam bošnjačkih stranaka, koje predvodi SDP. Protiv je, očekivano bila oporba, u kojoj su sada bošnjački SDA i DF, te srpski SDS-i PDP. Omjer glasova je bio 23 naprema 15.

Krišto je prethodno kao mandatar dobila većinsku podršku u Predsjedništvu BiH, gdje su za nju digli ruku bošnjački i srpski članovi (Denis Bećirović i Željka Cvijanović), dok je protiv bio nominalno hrvatski, a u praksi drugi bošnjački član, Željko Komšić. Iako je po slovu Ustava mogao zatražiti očitovanje hrvatskog kluba u Domu naroda federalnog Parlamenta, Komšić se nije usudio na takvo što, jer bi se pokazalo da uopće nema podrške među Hrvatima.

Borjana Krišto je rođena 1961. godine u Livnu. Diplomirala je 1984. na Pravnom fakultetu u Banja Luci, a pravosudni ispit je položila u Sarajevu. Od 1995. godine je članica HDZ-a. Prije političke, karijeru je gradila u gospodarstvu, uglavnom lokalnim poduzećima poput Agro Livna, Gubera, Likoma i Livno busa. Prva istaknutija politička dužnost bila je ona ministrice pravosuđa u Herceg-bosanskoj županiji.

Njezin uspon u stranci počeo je onog trenutka kada je HDZ BiH preuzeo Dragan Čović, kojem je danas i zamjenica. Bila je prva žena na čelu Federacije BiH, a veći dio političkog angžmana provela je u zastupnčkim klupamna, kako federalnog, tako i državnog parlamenta. U dva navrata HDZ ju je kandidirao za hrvatskog člana kolektivnog Predsjedništva država, ali je oba puta izgubila od Željka Komšića. Posljednji put je to bila na općim izborima u listopadu ove godine, kada je dobila preko 200 tisuća glasova i pobijedila u svim većinski hrvatskim sredinama.

Iako je znala da nema šanse protiv Komšića, koji je imao svaku vrstu pomoći bošnjačkog političkog i vjerskog vrha, ušla je u utrku kao odani čovjek stranke. Mnogi su tvrdili da je time spašavala samog Čovića od izvjesnog poraza. On joj se sada odužio premijerskom funkcijom, ali to može biti i nagrada za sve godine njihove dosadašnje suradnje.

Iako se špekuliralo u više navrata, njihov odnos nikada nije bio ozbiljnije narušen na način da bi Krišto eventualno poželjela iz drugog prijeći u prvi stranački plan. Njezin položaj ‘prve do‘ nije doveden u pitanje ni kada je došlo do raskola unutar HDZ-a na relaciji Tomislav Grad – Livno, gdje je imala istaknutu ulogu, a stranka na koncu ostala bez vlasti kako u Županiji, tako i u nekadašnjem Duvnu. Isto tako vješto je eskivirala bilo kakvo propitivanje nekih svojih poteza pozeta iz prošlosti (slučaj Livno bus), kao i pitanje svoje nemale imovine.

Tražeći u srijedu podršku zastupnika, nastupila je vrlo pomirljivo, poručujući kako je BiH njezina domovina i pozvavši sve da iza sebe ostave sukobe i iskoriste priliku koja se pruža.

- Stanovnici BiH zaslužuju budućnost u kojima ćemo se svi uvažavati, a iza sebe ostaviti sukobe. Izazovi pred nama moraju biti motiv za međusobodno uvažavanje i suradnju. Prepoznali smo mnoge od tih izazova, poput odlaska mladih ljudi, ekonomske krize, energetskih i infrastrukturnih projekata, reforme sigurnosno-obavještajnog sustava, reforme izbornog zakona… - rekla je.

Jasno se založila za put BiH prema Europskoj uniji, ali je po pitanju članstva u NATO-u, čemu se protivi srpska strana, pokazala dozu diplomatičnosti.

- NATO put je važan put BiH. Integracija nije samo vojno nego i političko pitanje. Svjesna sam da je BiH zemlja konstitutivnih naroda i u kojoj u svakom pitanju moramo imati konsenzus. U okviru nadležnosti ćemo raditi na pronalasku dogovora o vanjskopolitičkim pitanjima, pa i u području NATO integracija – poručila je.

Nakon potvrđivanja u parlamentu, Krišto će imenovati ministre u Vijeću ministara BiH, koje također mora potvrditi Predstavnički dom BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 05:25