StoryEditor
Regijaposrnuli medicinari

Bosna i Hercegovina bori se protiv korupcije: na zatvorske kazne osuđena tri liječnika i medicinska sestra, evo koliko su zaradili od pregleda

Piše PSD
16. srpnja 2022. - 14:32
Svi osuđeni su radili u ambulanti za plastičnu i vaskularnu kirurgiju sarajevske Opće bolnice (ilustracija)Elvis Barukčić/AFP

Mnoge države bore se protiv korupcije i nezakonitosti na različite načine, više ili manje deklarativno. Dok se u Hrvatskoj pritvaraju bivši premijeri, pa i aktualni ministri, Bosna i Hercegovina usmjerila se na liječnike.

Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim liječnike Dragišu Đogovića, Emira Barakovića i Harisa Pandžu te medicinsku sestru Eldinu Handžić zbog kaznenog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Handžić je osuđena je na kaznu zatvora od osam mjeseci, dr. Đogović na četiri mjeseca, dr. Baraković na tri, a dr. Pandža osuđen je na uvjetnu kaznu.

image

Neugodan je ovo slučaj za medicinsku struku u BiH

Elvis Barukčić/AFP

Oni su tijekom nepandemijske 2019. naplaćivali naknade za medicinske zahvate u ambulanti za plastičnu i vaskularnu kirurgiju sarajevske Opće bolnice. Dr. Đogović je uzeo 694,60 KM, dr. Baraković 390 KM, a dr. Pandža 70 KM, točnije 35 eura, a svi su novac dijelili s Eldinom Handžić. Svi su priznali krivnju, a novac moraju vratiti, piše Klix.ba.

Neugodan je ovo incident za navedene liječnike, kao i za medicinsku struku u cjelini u Bosni i Hercegovini. Slučaj vjerojatno nije i jedini, niti je vezan samo za tu državu. Presuda, koja uključuje i zatvorsku kaznu mogla bi biti opomena svima koji se u javnom zdravstvu ponašaju privatno, naplaćujući ono što ne bi smjeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2022 11:01