StoryEditor
RegijaPoruka iz EU

Borrell upozorio na dramatičnu situaciju u susjednoj državi: Zbog nefunkcionalne vlasti u BiH, nema rješenja za migrante

5. siječnja 2021. - 23:04
European Union foreign policy chief Josep Borrell (R) talks to European Commissioner for Neighbourhood and Enlargement Oliver Varhelyiprior to a EU-Serbia videoconference council at the European Council headquarters in Brussels, on December 17, 2020. (Photo by Francisco Seco/POOL/AFP)Francisco Seco

Vlasti u Bosni i Hercegovini zbog disfunkcionalnog sustava odlučivanja nisu ništa učinile da ublaže dramatičnu humanitarnu situaciju stotina migranata u teškim zimskim uvjetima, upozorio je u utorak Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“Zbog disfunkcionalnog sustava odlučivanja u BiH, državne vlasti nisu našle rješenje za migrante", napisao je Borrell na svom blogu.

Ističe da su vlasti u BiH ignorirale opetovane pozive da osiguraju osnovne uvjete za život i humano postupanje prema migrantima u prihvatnom centru Lipa koji nije primjeren za boravak zimi.

U prosincu je taj kamp nakon podmetnutog požara postao potpuno neupotrebljiv pa se tri tisuće migranata našlo bez najosnovnijeg skloništa u zimskim uvjetima.

Alternativa pritom postoji: rihvatni centar Bira u Bihaću koji je s 3,5 milijuna eura pomoći od EU-a uređen i opremljen za zimsko stanovanje.

"Ali taj centar stoji prazan zbog protivljenja lokalnih vlasti i stanovništva", kaže Borrell.

Borrell navodi da je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić pokušao relocirati migrante u Bradinu, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ali i taj je plan propao zbog protivljenja lokalnih vlasti.

Nakon što je zapaljen prihvatni centar Lipa, oko 900 osoba nastavilo je, nemajući kamo, spavati na otvorenom, a njih oko 800 otišlo smjestilo se u napuštenim zradama i u šumi. 

Zbog hladnog i vlažnog vremena, koje bi se sljedećih tjedana moglo pogoršati, "životi stotina ljudi u ozbiljnoj su opasnosti, a njihova temeljna prava su zanemarena", ističe Borrell.

Na usklađeni pritisak iz EU-a na samu Novu godinu, oružane snage BiH su postavile šatore kako bi se pomoglo migrantima. 

"To je važan prvi korak, a sada se mora hitno raditi na pružanju osnovnih usluga kao što su sanitarne usluge, tekuća voda, kreveti i grijanje", kaže Borrell.

Po Borrellu, u BiH se trenutačno nalazi između osam i devet tisuća izbjeglica i migranta, od kojih je 5600 službeno registrirano.

Od 2018. godine EU je dala Bosni i Hercegovini više od 88 milijuna eura za rješavanje osnovnih potreba migranata i izbjeglica i za jačanje kapaciteta za upravljanje migracijama.

Zadnja tranša od 3,5 milijuna eura odobrena je prije dva dana za pomoć u sprječavanju humanitarne katastrofe u Unsko-sanskom kantonu.

"Unatoč opetovanom zauzimanju EU-a i znatnoj financijskoj pomoći za rješavanje potreba migranata i izbjeglica i za jačanje kapaciteta upravljanja granicama i azilom, vlasti u zemlji nisu osigurale učinkovito upravljanje prihvatnim kapacitetima i funkcionalni sustav azila", piše Borrell.

Podsjeća BiH da je dužna poštivati međunarodne konvencije

"Bez obzira na činjenicu što se velika većina tih migranata i izbjeglica nalazi u BiH samo zato jer traže svjetliju budućnost u našoj Uniji, BiH je obvezna prema međunarodnim instrumentima o ljudskim pravima, brinuti se o njima na svom teritoriju", napisao je Borrell.

Migrantima i izbjeglicama moraju se svugdje osigurati humani uvjeti za život dok im se rješavaju zahtjevi za azilom, podsjetio je i poručio da to vrijedi i za BiH, koja ima aspiracije prema članstvu u Uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. veljača 2021 08:26