stdClass Object ( [id] => 1334490 [title] => Bliski istok treća je tema na kojoj je BiH doživjela raskol: Bošnjaci su uz Palestince, Srbi i Hrvati uz Izraelce... [alias] => bliski-istok-treca-je-tema-na-kojoj-je-bih-dozivjela-raskol-bosnjaci-su-uz-palestince-srbi-i-hrvati-uz-izraelce [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bosni i Hercegovini, ionako raštimanoj svojim unutarnjim razlikama i prijeporima, najmanje što je trebalo bio je rat na Bliskom istoku.

I prije su sukobi izraelske vojske i Hamasa, odnosno Hezbollaha, PLO-a..., imali svog odjeka u prvom hrvatskom istočno susjedstvu, ali stvari su ovoga puta poprimile dimenzije navijačkog sljepila, teško razumljivog nekome tko sve to promatra sa strane.

Stvari stoje tako da su, uz rijetke iznimke na sve tri strane, Bošnjaci apsolutno uz Palestince, a Srbi i Hrvati uz Izraelce. Razlike nema radi li se o političarima, vjerskim poglavarima ili običnim građanima.

Emocije pred usijanjem

Neovisno radi li se o povijesnim relacijama, aktualnim globalnim gibanjima, vjerskim sentimentina ili čistom biznisu i interesu, emocije su skoro pred usijanjem. Šalju se pisma podrške, objavljuju ostrašćeni postovi, izlazi na ulice, ističu zastave jedne ili druge strane, u istom tonu bojaju se važne i povijesne građevine... Rekao bi čovjek da je u Jeruzalemu, Haifi, negdje u Gazi ili na Zapadnoj obali, a ne u srcu Balkana.

Državni ministar sigurnosti Nenad Nešić morao je dati nalog svim policijskim agencijama u BiH da podignu svoju pripravnost na višu razinu zbog, kako je pojasnio, “eventualnog prelijevanja krize s Bliskog istoka”.

Lako je još kada se sve to zbiva u Sarajevu ili Banjoj Luci, ali što recimo s Mostarom, jedinim preostalim većim multinacionalnim gradom. Tamo i nogomet lako zapali nabrijane komšije i susjede s dvije strane Neretve. Suočen sa sigurnosnim rizikom, gradonačelnik Mostara​ Mario Kordić povukao je čini se jedini logični potez kada je zabranio sva propalestinska, odnosno proizraelska događanja.

---

image

Na platou kod Gradske vijećnice u Sarajevu održan je protest podrške Palestini u organizaciji Palestinske zajednice u BiH

Antonio Balić/Cropix
---

“U ovom kontekstu, službeno smo ispred Grada Mostara odbili dati suglasnost za bilo kakvo javno isticanje potpora i Izraelu i Palestini, upravo smatrajući kako takvi činovi stvaraju negativnu atmosferu u našemu gradu. Ovaj stav ćemo zadržati i dalje, nećemo poticati ni podržavati bilo kakve javne skupove koji mogu dodatno destabilizirati naše društvo. Budimo iskreno suosjećajni i poštujmo žrtve svih ratova, a prestanimo na bazi jeftinog politikantstva graditi političke karijere”, naveo je mostarski gradonačelnik, priznajući da mu neke stvari nisu jasne:

“Iako je takvu podjelu teško objasniti racionalno, ona je nastala i uz potporu neodgovornih političara predstavlja rizik za naše društvo u cijelosti. Kao gradonačelnik Mostara čvrsto osuđujem takve politike i pozivam sve koji istinski suosjećaju sa svim civilnim žrtvama rata i njihovim obiteljima da se ponašaju razumno i prestanu širiti mržnju i podjele.”

Kordićevo ‘Ne!’

Kordić je HDZ-ov kadar i stranački kolega Borjane Krišto, predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, koja je prva jasno i nedvosmisleno osudila Hamasov pokolj izveden 7. listopada. Od ranije najjača stranka Hrvata u BiH ima dobre relacije s izraelskom vladom i njezinim čelnicima. Dragan Čović se prošlog ljeta poklonio pred Zidom plača, a Jeruzalem označio neodvojim dijelom Izraela. Kada je počeo najnoviji rat, šef HDZ-a BiH je na X-u objavio svoju fotografiju s Benjaminom Netanyahuom i izrazio sućut narodu Izraela.

HDZ u Mostaru, iako su se razišli na državnoj i federalnoj razini, još vlada u koaliciji sa SDA. Iz te bošnjačke stranke dolaze najgorljiviji izrazi podrške Palestincima, kao i Islamske zajednice, koja je s Bakirom Izetebegovićem, kao i prije ocem mu Alijom, tijesno povezana. Bošnjaci sebe vide BiH-Palestincima stjeranima na polovicu teritorija, koji nakon Daytona još moraju dijeliti s Hrvatima. Iz njihovih stavova teško se može čuti osuda Hamasova pokolja, koji je i zapalio iskru novog rata, već su puni razumijevanja za drugu stranu i razbijanje okova koje im je nabio Zapad, čitaj SAD.

Ruže na relaciji Washington –​ Sarajevo ne cvjetaju u posljednje vrijeme. Nakon niza dužnosnika SDA na crnoj listi, uskoro bi se navodno trebao naći i Izetbegović mlađi.

– Nitko ne može stati iza onoga što je učinio Hamas, što je osuđeno našom svetom knjigom – Kur’anom. No, sve to treba uzeti u okviru onoga što se Palestincima radi 80 godina. Izraelci vide konačno rješenje palestinskog pitanja. Oni melju zgrade i ljude u zgradama. Strahoviti ratni zločini se događaju i to svijet gleda. Nisam optimist i bojim se da bi ovo mogao biti kraj Palestine – izjavio je Bakir Izetbegović prije negoli je njegov pokrovitelj iz Ankare Tayyip Erdogan hamasovce nazvati borcima za slobodu.

Izetbegović je do tada ipak zvučao razumnijim od svog priljepka Željka Komšića, koji je brutalno izvrijeđao izraelsku veleposlanicu u BiH, ili SDP-ovu gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić, koja se pojavila na prosvjedu ispred Vijećnice te zaboravila osuditi Hamas za ono što je počinio.

Povratak religije

U ratu Izraela i Palestinaca treći čovjek, Milorad Dodik, kao da vodi neku svoju vanjsku politiku, neovisnu i od Beograda, i od Moskve. I dok je Aleksandar Vučić oprezan, a Vladimir Putin u Moskvi ugošćuje hamasovce, šuruje s Iranom i vodi svoj rat protiv Zapada, za Dodika nema dvojbe:

– Republika Srpska u potpunosti podržava pravo Izraela na samoobranu i zaštitu svog teritorija i svog naroda. Naše molitve i naše misli su s narodom Izraela, njegovim vođama i institucijama. Naša zajednička povijest patnje nas povezuje.

Ovakav odnos snaga u BiH prema Bliskom istoku mnogi pokušavaju objasniti primarno vjerskim razlozima. O tome su u WDR-ovoj emisiji upitali sarajevskog politolaga i sveučilnog profesor Envera Kazaza.

---

image

Nekoliko tisuća palestinskih državljana, trenutno nastanjenih u Bosni, kao i građana Sarajeva, na skupu podrške palestinskom narodu, u Sarajevu 22. listopada

Elvis Barukčić/AFP
---

– Itekako igra emocionalnu ulogu, međutim, nejasno je zašto onda takva uloga koja vodi k nekakvoj vrsti iracionalnog stava nije baš bazirana na različitosti vjera. Jedini mogući odgovor je u tome da se politika ovdje na ovom prostoru čvrsto veže za vjeru, da je došlo do ideologizacije religije i religizacije ideologije, dakle da je religija prije svega ideologija. I onda iz tog refleksa da se može govoriti o tome da službena Banja Luka podržava Izrael, a da HDZ i krugovi oko njega također podržavaju Izrael u ovom sukobu, dok Sarajevo podržava Palestinu. Nažalost, religija kao ideologija prisutna je jasno i na Bliskom istoku, ona je prisutna ako hoćete i u sukobu u Ukrajini. Nije nešto novo, ali se itekako događa u dvadeset i prvom stoljeću i događa se veliki povratak religije kao ideologije na političkoj sceni. Jednostavno govoreći, Bosna i Hercegovina je podijeljena trima religijama kao trima agresivnim konzervativnim militantnim ideologijama – Kazazova je dijagnoza situacije u BiH.

Njegov kolega iz Mostara, Miroslav Vasilj, reći će da je ovo treća vanjskopolitička tema na kojoj je BiH doživjela potpuni raskol. Prethodno je to bila ruska agresija na Ukrajinu, odnosno osuda iranskog režima zbog kršenja prava žena i djece.

“Po ovom pitanju nije došlo samo do podjele među politikama nego je rat na Bliskom istoku u Sarajevu na ulice izveo na tisuće ljudi. Mostar je odmah osudio taj teroristički napad i pružio potporu Jeruzalemu. Banja Luka je također dala potporu Izraelu, ali nešto suzdržanije od Mostara. U političkom Sarajevu se Hamasov terorizam pokušavao prvih dana opravdati kontekstom, a sve je kulminiralo kada je Komšić izraelsku veleposlanicu Galit Peleg nazvao izmanipuliranom budalom. Kada se u obzir uzmu sve tri vanjskopolitičke teme na kojima se BiH raspala vidljivo je da je politika Mostara usklađena s politikom Europske unije i NATO-a. Kod Sarajeva i Banje Luke potpuno je drukčija priča. Politike su to koje su puno bliže Teheranu, Ankari i Moskvi. Jesu li to počeli primjećivati emisari iz Washingtona, Londona, Pariza, Bruxellesa, Berlina, Rima…?”, zapitao se Vasilj u kolumni za Pogled.ba. 

---

image

Na platou kod Gradske vijećnice u Sarajevu održan je protest podrške Palestini u organizaciji Palestinske zajednice u BiH

Antonio Balić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Prethodno je to bila ruska agresija na Ukrajinu, odnosno osuda iranskog režima zbog kršenja prava žena i djece [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UKRAJINA, IRAN... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Prethodno je to bila ruska agresija na Ukrajinu, odnosno osuda iranskog režima zbog kršenja prava žena i djece UKRAJINA, IRAN... 2 0 7628 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-27 10:29:07 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-29 11:00:56 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-29 11:00:56 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Prethodno je to bila ruska agresija na Ukrajinu, odnosno osuda iranskog režima zbog kršenja prava žena i djece [metadata] => robots= author= title=Bliski istok treća je tema na kojoj je BiH doživjela raskol: Bošnjaci su uz Palestince, Srbi i Hrvati uz Izraelce... [metakey] => BIH, raskol, Palestina, Izrael [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25901355.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25901948.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25901351.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25901344.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Antonio Bali\u0107\/Cropix","Elvis Baruk\u010di\u0107\/AFP","Antonio Bali\u0107\/Cropix","Antonio Bali\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na platou kod Gradske vije\u0107nice u Sarajevu odr\u017ean je\u00a0protest podr\u0161ke Palestini u organizaciji Palestinske zajednice u BiH<\/p>","

Nekoliko tisu\u0107a palestinskih dr\u017eavljana, trenutno nastanjenih u Bosni, kao i gra\u0111ana Sarajeva, na\u00a0skupu\u00a0podr\u0161ke palestinskom narodu, u Sarajevu 22. listopada<\/p>","

Na platou kod Gradske vije\u0107nice u Sarajevu odr\u017ean je\u00a0protest podr\u0161ke Palestini u organizaciji Palestinske zajednice u BiH<\/p>","

Na platou kod Gradske vije\u0107nice u Sarajevu odr\u017ean je\u00a0protest podr\u0161ke Palestini u organizaciji Palestinske zajednice u BiH<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25901355_1920.jpg":"1920x1080","k_25901355_1280.jpg":"1280x1280","k_25901355_1024.jpg":"1024x1024","k_25901355_640.jpg":"640x640","k_25901355_480.jpg":"480x480","k_25901355_340.jpg":"340x340","k_25901355_220.jpg":"220x220","o_25901355_1280.jpg":"1280x853","o_25901355_1024.jpg":"1024x682","o_25901355_640.jpg":"640x426","o_25901355_480.jpg":"480x320","o_25901355_340.jpg":"340x226","o_25901355_220.jpg":"220x146","h_25901355_1280.jpg":"1280x854","h_25901355_1024.jpg":"1024x683","h_25901355_640.jpg":"640x427","h_25901355_480.jpg":"480x320","h_25901355_340.jpg":"340x227","h_25901355_220.jpg":"220x147","pp_25901355_1280.jpg":"1280x1628","pp_25901355_1024.jpg":"1024x1303","pp_25901355_640.jpg":"640x814","pp_25901355_480.jpg":"480x611","pp_25901355_340.jpg":"340x432","pp_25901355_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2987","hd_25901948_1920.jpg":"1920x1080","k_25901948_1280.jpg":"1280x1280","k_25901948_1024.jpg":"1024x1024","k_25901948_640.jpg":"640x640","k_25901948_480.jpg":"480x480","k_25901948_340.jpg":"340x340","k_25901948_220.jpg":"220x220","o_25901948_1280.jpg":"1280x1991","o_25901948_1024.jpg":"1024x1593","o_25901948_640.jpg":"640x995","o_25901948_480.jpg":"480x746","o_25901948_340.jpg":"340x528","o_25901948_220.jpg":"220x342","h_25901948_1280.jpg":"1280x854","h_25901948_1024.jpg":"1024x683","h_25901948_640.jpg":"640x427","h_25901948_480.jpg":"480x320","h_25901948_340.jpg":"340x227","h_25901948_220.jpg":"220x147","pp_25901948_1280.jpg":"1280x1628","pp_25901948_1024.jpg":"1024x1303","pp_25901948_640.jpg":"640x814","pp_25901948_480.jpg":"480x611","pp_25901948_340.jpg":"340x432","pp_25901948_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25901351_1920.jpg":"1920x1080","k_25901351_1280.jpg":"1280x1280","k_25901351_1024.jpg":"1024x1024","k_25901351_640.jpg":"640x640","k_25901351_480.jpg":"480x480","k_25901351_340.jpg":"340x340","k_25901351_220.jpg":"220x220","o_25901351_1280.jpg":"1280x853","o_25901351_1024.jpg":"1024x682","o_25901351_640.jpg":"640x426","o_25901351_480.jpg":"480x320","o_25901351_340.jpg":"340x226","o_25901351_220.jpg":"220x146","h_25901351_1280.jpg":"1280x854","h_25901351_1024.jpg":"1024x683","h_25901351_640.jpg":"640x427","h_25901351_480.jpg":"480x320","h_25901351_340.jpg":"340x227","h_25901351_220.jpg":"220x147","pp_25901351_1280.jpg":"1280x1628","pp_25901351_1024.jpg":"1024x1303","pp_25901351_640.jpg":"640x814","pp_25901351_480.jpg":"480x611","pp_25901351_340.jpg":"340x432","pp_25901351_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25901344_1920.jpg":"1920x1080","k_25901344_1280.jpg":"1280x1280","k_25901344_1024.jpg":"1024x1024","k_25901344_640.jpg":"640x640","k_25901344_480.jpg":"480x480","k_25901344_340.jpg":"340x340","k_25901344_220.jpg":"220x220","o_25901344_1280.jpg":"1280x853","o_25901344_1024.jpg":"1024x682","o_25901344_640.jpg":"640x426","o_25901344_480.jpg":"480x320","o_25901344_340.jpg":"340x226","o_25901344_220.jpg":"220x146","h_25901344_1280.jpg":"1280x854","h_25901344_1024.jpg":"1024x683","h_25901344_640.jpg":"640x427","h_25901344_480.jpg":"480x320","h_25901344_340.jpg":"340x227","h_25901344_220.jpg":"220x147","pp_25901344_1280.jpg":"1280x1628","pp_25901344_1024.jpg":"1024x1303","pp_25901344_640.jpg":"640x814","pp_25901344_480.jpg":"480x611","pp_25901344_340.jpg":"340x432","pp_25901344_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7552295 Threads: 2 Questions: 1610923974 Slow queries: 4781339 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110782751 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/bliski-istok-treca-je-tema-na-kojoj-je-bih-dozivjela-raskol-bosnjaci-su-uz-palestince-srbi-i-hrvati-uz-izraelce-1334490 [printLink] => /vijesti/regija/bliski-istok-treca-je-tema-na-kojoj-je-bih-dozivjela-raskol-bosnjaci-su-uz-palestince-srbi-i-hrvati-uz-izraelce-1334490?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 356803 [name] => BiH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bih [link] => /tag/bih ) [1] => stdClass Object ( [id] => 416344 [name] => raskol [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => raskol [link] => /tag/raskol ) [2] => stdClass Object ( [id] => 679334 [name] => Palestina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => palestina [link] => /tag/palestina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 271339 [name] => Izrael [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izrael [link] => /tag/izrael ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Prethodno je to bila ruska agresija na Ukrajinu, odnosno osuda iranskog režima zbog kršenja prava žena i djece [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UKRAJINA, IRAN... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bliski istok treća je tema na kojoj je BiH doživjela raskol: Bošnjaci su uz Palestince, Srbi i Hrvati uz Izraelce... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25901355.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Antonio Balić/Cropix [mainImageDesc] =>

Na platou kod Gradske vijećnice u Sarajevu održan je protest podrške Palestini u organizaciji Palestinske zajednice u BiH

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25901355.jpg [title] =>

Na platou kod Gradske vijećnice u Sarajevu održan je protest podrške Palestini u organizaciji Palestinske zajednice u BiH

Antonio Balić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25901948.jpg [title] =>

Nekoliko tisuća palestinskih državljana, trenutno nastanjenih u Bosni, kao i građana Sarajeva, na skupu podrške palestinskom narodu, u Sarajevu 22. listopada

Elvis Barukčić/AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25901351.jpg [title] =>

Na platou kod Gradske vijećnice u Sarajevu održan je protest podrške Palestini u organizaciji Palestinske zajednice u BiH

Antonio Balić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25901344.jpg [title] =>

Na platou kod Gradske vijećnice u Sarajevu održan je protest podrške Palestini u organizaciji Palestinske zajednice u BiH

Antonio Balić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bosni i Hercegovini, ionako raštimanoj svojim unutarnjim razlikama i prijeporima, najmanje što je trebalo bio je rat na Bliskom istoku.

I prije su sukobi izraelske vojske i Hamasa, odnosno Hezbollaha, PLO-a..., imali svog odjeka u prvom hrvatskom istočno susjedstvu, ali stvari su ovoga puta poprimile dimenzije navijačkog sljepila, teško razumljivog nekome tko sve to promatra sa strane.

Stvari stoje tako da su, uz rijetke iznimke na sve tri strane, Bošnjaci apsolutno uz Palestince, a Srbi i Hrvati uz Izraelce. Razlike nema radi li se o političarima, vjerskim poglavarima ili običnim građanima.

Emocije pred usijanjem

Neovisno radi li se o povijesnim relacijama, aktualnim globalnim gibanjima, vjerskim sentimentina ili čistom biznisu i interesu, emocije su skoro pred usijanjem. Šalju se pisma podrške, objavljuju ostrašćeni postovi, izlazi na ulice, ističu zastave jedne ili druge strane, u istom tonu bojaju se važne i povijesne građevine... Rekao bi čovjek da je u Jeruzalemu, Haifi, negdje u Gazi ili na Zapadnoj obali, a ne u srcu Balkana.

Državni ministar sigurnosti Nenad Nešić morao je dati nalog svim policijskim agencijama u BiH da podignu svoju pripravnost na višu razinu zbog, kako je pojasnio, “eventualnog prelijevanja krize s Bliskog istoka”.

Lako je još kada se sve to zbiva u Sarajevu ili Banjoj Luci, ali što recimo s Mostarom, jedinim preostalim većim multinacionalnim gradom. Tamo i nogomet lako zapali nabrijane komšije i susjede s dvije strane Neretve. Suočen sa sigurnosnim rizikom, gradonačelnik Mostara​ Mario Kordić povukao je čini se jedini logični potez kada je zabranio sva propalestinska, odnosno proizraelska događanja.

---

image

Na platou kod Gradske vijećnice u Sarajevu održan je protest podrške Palestini u organizaciji Palestinske zajednice u BiH

Antonio Balić/Cropix
---

“U ovom kontekstu, službeno smo ispred Grada Mostara odbili dati suglasnost za bilo kakvo javno isticanje potpora i Izraelu i Palestini, upravo smatrajući kako takvi činovi stvaraju negativnu atmosferu u našemu gradu. Ovaj stav ćemo zadržati i dalje, nećemo poticati ni podržavati bilo kakve javne skupove koji mogu dodatno destabilizirati naše društvo. Budimo iskreno suosjećajni i poštujmo žrtve svih ratova, a prestanimo na bazi jeftinog politikantstva graditi političke karijere”, naveo je mostarski gradonačelnik, priznajući da mu neke stvari nisu jasne:

“Iako je takvu podjelu teško objasniti racionalno, ona je nastala i uz potporu neodgovornih političara predstavlja rizik za naše društvo u cijelosti. Kao gradonačelnik Mostara čvrsto osuđujem takve politike i pozivam sve koji istinski suosjećaju sa svim civilnim žrtvama rata i njihovim obiteljima da se ponašaju razumno i prestanu širiti mržnju i podjele.”

Kordićevo ‘Ne!’

Kordić je HDZ-ov kadar i stranački kolega Borjane Krišto, predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, koja je prva jasno i nedvosmisleno osudila Hamasov pokolj izveden 7. listopada. Od ranije najjača stranka Hrvata u BiH ima dobre relacije s izraelskom vladom i njezinim čelnicima. Dragan Čović se prošlog ljeta poklonio pred Zidom plača, a Jeruzalem označio neodvojim dijelom Izraela. Kada je počeo najnoviji rat, šef HDZ-a BiH je na X-u objavio svoju fotografiju s Benjaminom Netanyahuom i izrazio sućut narodu Izraela.

HDZ u Mostaru, iako su se razišli na državnoj i federalnoj razini, još vlada u koaliciji sa SDA. Iz te bošnjačke stranke dolaze najgorljiviji izrazi podrške Palestincima, kao i Islamske zajednice, koja je s Bakirom Izetebegovićem, kao i prije ocem mu Alijom, tijesno povezana. Bošnjaci sebe vide BiH-Palestincima stjeranima na polovicu teritorija, koji nakon Daytona još moraju dijeliti s Hrvatima. Iz njihovih stavova teško se može čuti osuda Hamasova pokolja, koji je i zapalio iskru novog rata, već su puni razumijevanja za drugu stranu i razbijanje okova koje im je nabio Zapad, čitaj SAD.

Ruže na relaciji Washington –​ Sarajevo ne cvjetaju u posljednje vrijeme. Nakon niza dužnosnika SDA na crnoj listi, uskoro bi se navodno trebao naći i Izetbegović mlađi.

– Nitko ne može stati iza onoga što je učinio Hamas, što je osuđeno našom svetom knjigom – Kur’anom. No, sve to treba uzeti u okviru onoga što se Palestincima radi 80 godina. Izraelci vide konačno rješenje palestinskog pitanja. Oni melju zgrade i ljude u zgradama. Strahoviti ratni zločini se događaju i to svijet gleda. Nisam optimist i bojim se da bi ovo mogao biti kraj Palestine – izjavio je Bakir Izetbegović prije negoli je njegov pokrovitelj iz Ankare Tayyip Erdogan hamasovce nazvati borcima za slobodu.

Izetbegović je do tada ipak zvučao razumnijim od svog priljepka Željka Komšića, koji je brutalno izvrijeđao izraelsku veleposlanicu u BiH, ili SDP-ovu gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić, koja se pojavila na prosvjedu ispred Vijećnice te zaboravila osuditi Hamas za ono što je počinio.

Povratak religije

U ratu Izraela i Palestinaca treći čovjek, Milorad Dodik, kao da vodi neku svoju vanjsku politiku, neovisnu i od Beograda, i od Moskve. I dok je Aleksandar Vučić oprezan, a Vladimir Putin u Moskvi ugošćuje hamasovce, šuruje s Iranom i vodi svoj rat protiv Zapada, za Dodika nema dvojbe:

– Republika Srpska u potpunosti podržava pravo Izraela na samoobranu i zaštitu svog teritorija i svog naroda. Naše molitve i naše misli su s narodom Izraela, njegovim vođama i institucijama. Naša zajednička povijest patnje nas povezuje.

Ovakav odnos snaga u BiH prema Bliskom istoku mnogi pokušavaju objasniti primarno vjerskim razlozima. O tome su u WDR-ovoj emisiji upitali sarajevskog politolaga i sveučilnog profesor Envera Kazaza.

---

image

Nekoliko tisuća palestinskih državljana, trenutno nastanjenih u Bosni, kao i građana Sarajeva, na skupu podrške palestinskom narodu, u Sarajevu 22. listopada

Elvis Barukčić/AFP
---

– Itekako igra emocionalnu ulogu, međutim, nejasno je zašto onda takva uloga koja vodi k nekakvoj vrsti iracionalnog stava nije baš bazirana na različitosti vjera. Jedini mogući odgovor je u tome da se politika ovdje na ovom prostoru čvrsto veže za vjeru, da je došlo do ideologizacije religije i religizacije ideologije, dakle da je religija prije svega ideologija. I onda iz tog refleksa da se može govoriti o tome da službena Banja Luka podržava Izrael, a da HDZ i krugovi oko njega također podržavaju Izrael u ovom sukobu, dok Sarajevo podržava Palestinu. Nažalost, religija kao ideologija prisutna je jasno i na Bliskom istoku, ona je prisutna ako hoćete i u sukobu u Ukrajini. Nije nešto novo, ali se itekako događa u dvadeset i prvom stoljeću i događa se veliki povratak religije kao ideologije na političkoj sceni. Jednostavno govoreći, Bosna i Hercegovina je podijeljena trima religijama kao trima agresivnim konzervativnim militantnim ideologijama – Kazazova je dijagnoza situacije u BiH.

Njegov kolega iz Mostara, Miroslav Vasilj, reći će da je ovo treća vanjskopolitička tema na kojoj je BiH doživjela potpuni raskol. Prethodno je to bila ruska agresija na Ukrajinu, odnosno osuda iranskog režima zbog kršenja prava žena i djece.

“Po ovom pitanju nije došlo samo do podjele među politikama nego je rat na Bliskom istoku u Sarajevu na ulice izveo na tisuće ljudi. Mostar je odmah osudio taj teroristički napad i pružio potporu Jeruzalemu. Banja Luka je također dala potporu Izraelu, ali nešto suzdržanije od Mostara. U političkom Sarajevu se Hamasov terorizam pokušavao prvih dana opravdati kontekstom, a sve je kulminiralo kada je Komšić izraelsku veleposlanicu Galit Peleg nazvao izmanipuliranom budalom. Kada se u obzir uzmu sve tri vanjskopolitičke teme na kojima se BiH raspala vidljivo je da je politika Mostara usklađena s politikom Europske unije i NATO-a. Kod Sarajeva i Banje Luke potpuno je drukčija priča. Politike su to koje su puno bliže Teheranu, Ankari i Moskvi. Jesu li to počeli primjećivati emisari iz Washingtona, Londona, Pariza, Bruxellesa, Berlina, Rima…?”, zapitao se Vasilj u kolumni za Pogled.ba. 

---

image

Na platou kod Gradske vijećnice u Sarajevu održan je protest podrške Palestini u organizaciji Palestinske zajednice u BiH

Antonio Balić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Antonio Balić/Cropix Elvis Barukčić/AFP Antonio Balić/Cropix Antonio Balić/Cropix
Antonio Balić/Cropix

Na platou kod Gradske vijećnice u Sarajevu održan je protest podrške Palestini u organizaciji Palestinske zajednice u BiH

Elvis Barukčić/AFP

Nekoliko tisuća palestinskih državljana, trenutno nastanjenih u Bosni, kao i građana Sarajeva, na skupu podrške palestinskom narodu, u Sarajevu 22. listopada

Antonio Balić/Cropix

Na platou kod Gradske vijećnice u Sarajevu održan je protest podrške Palestini u organizaciji Palestinske zajednice u BiH

Antonio Balić/Cropix

Na platou kod Gradske vijećnice u Sarajevu održan je protest podrške Palestini u organizaciji Palestinske zajednice u BiH

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/bliski-istok-treca-je-tema-na-kojoj-je-bih-dozivjela-raskol-bosnjaci-su-uz-palestince-srbi-i-hrvati-uz-izraelce-1334490 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=baf21e684f2cea17d0ab236527ed0453a55fa355 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bliski+istok+tre%C4%87a+je+tema+na+kojoj+je+BiH+do%C5%BEivjela+raskol%3A+Bo%C5%A1njaci+su+uz+Palestince%2C+Srbi+i+Hrvati+uz+Izraelce...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fbliski-istok-treca-je-tema-na-kojoj-je-bih-dozivjela-raskol-bosnjaci-su-uz-palestince-srbi-i-hrvati-uz-izraelce-1334490 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fbliski-istok-treca-je-tema-na-kojoj-je-bih-dozivjela-raskol-bosnjaci-su-uz-palestince-srbi-i-hrvati-uz-izraelce-1334490 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Prethodno je to bila ruska agresija na Ukrajinu, odnosno osuda iranskog režima zbog kršenja prava žena i djece [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UKRAJINA, IRAN... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
RegijaUKRAJINA, IRAN...

Bliski istok treća je tema na kojoj je BiH doživjela raskol: Bošnjaci su uz Palestince, Srbi i Hrvati uz Izraelce...

Piše Zoran Šagolj
29. listopada 2023. - 12:00
Na platou kod Gradske vijećnice u Sarajevu održan je protest podrške Palestini u organizaciji Palestinske zajednice u BiHAntonio Balić/Cropix

Bosni i Hercegovini, ionako raštimanoj svojim unutarnjim razlikama i prijeporima, najmanje što je trebalo bio je rat na Bliskom istoku.

I prije su sukobi izraelske vojske i Hamasa, odnosno Hezbollaha, PLO-a..., imali svog odjeka u prvom hrvatskom istočno susjedstvu, ali stvari su ovoga puta poprimile dimenzije navijačkog sljepila, teško razumljivog nekome tko sve to promatra sa strane.

Stvari stoje tako da su, uz rijetke iznimke na sve tri strane, Bošnjaci apsolutno uz Palestince, a Srbi i Hrvati uz Izraelce. Razlike nema radi li se o političarima, vjerskim poglavarima ili običnim građanima.

Emocije pred usijanjem

Neovisno radi li se o povijesnim relacijama, aktualnim globalnim gibanjima, vjerskim sentimentina ili čistom biznisu i interesu, emocije su skoro pred usijanjem. Šalju se...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 19:42