StoryEditor
RegijaVatrena obljetnica

Bitku na Neretvi iskoristili za obračun s kardinalom Puljićem: ‘Misu za Bleiburg trebao je služiti među svojim ustašama u Zagrebu!‘

9. svibnja 2020. - 16:23
Arhiva/Tomislav Krišto/HANZA MEDIA

U Jablanici se danas obilježava 77. obljetnice Bitke na Neretvi i 75. godina od sloma fašizma.

Zbog epidemije koronavirusa broj ljudi bio je znatno manji nego proteklih godina, ali nisu izostale jake ideološke poruke, ali i nacionalne, budući da su prisitigli uglavnom Bošnjaci.

Svečanost je protekla u znaku obračuna s kardinalom Vinkom Puljićem i njegovom namjerom da sredinom svibnja održi misu u sarajevskoj katedrali za žrtve Križnog puta.

- Nas je ovdje manja grupa, ali to neće umanjiti snagu poruka i antifašističke povezanosti svih nas koji baštinimo ideju antifašizma. Sjenu na sva ova dešavanja baca donesena odluka da se u Sarajevu 16. maja održi misa za žrtve Blajburga, a saopšteno je uoči Dana pobjede nad fašizmom što daje posebnu težinu. Mi u Savezu antifašista vjerujemo da to nije puko sjećanje i odavanje pošte žrtvama, nego je dobro promišljen politički čin, politička akcija koja koristi crkvu da bi udarila u samu bit bosanskohercegovačkog društva - kazao je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH.

Njemu je zasmetalo i to što je najava za spornu misu stigla iz Hrvatske.

- Najavljivati u susjednoj državi crkvene manifestaciji u drugoj državi je provokacija i udar na Bosnu i Hercegovinu. Mi ćemo svim legalnim sredstvima na to odgovoriti i braniti se, jer ovo što imamo, ovakvu državu BiH ne damo više nikome - još je dodao Đulić.

Jednako vatren bio je i predsjednik loklanog SABNORA-a iz Konjica Ćazim Ćibo.

- Ta misa nije trebala biti u Sarajevu, trebali su je uraditi u Austriju ako imaju za to dozvolu ili u Zagrebu među svojim ustašama, a ne u Sarajevu među zajedničkim narodima, jer ti narodi se ovih dana u Sarajevu zgražavaju i ne daju nikome više pardona za takve stvari, to je najveći bezobazluk što je itko dozvolio da se to u Sarajevu desi - rekao je Ćibo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 11:56