StoryEditor
Regijaveliki gubitak

Turistička sezona u BiH bila je ozbiljno ugrožena zbog nevjerojatno banalnog razloga: Sarajevskom aerodromu otkazano je preko 60 letova

Piše PSD
20. srpnja 2022. - 10:41

Proteklih dana tisuće turista prošetalo je ulicama Mostara, Trebinja, Sarajeva i Banjaluke. Zainteresirani za bosanskohercegovačku kulturu i prirodna bogatstva, te zadovoljni pristupačnim cijenama za njihove standarde, u BiH se zadržavaju nekoliko dana.

Turistima koji posjete Sarajevo i dalje je najzanimljivija Baščaršija. Vrijeme koje provedu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, iskoriste kako bi probali neke od specijaliteta tradicionalne bh kuhinje.

U svibnju je Sarajevo posjetilo 70% više turista nego u travnju. Dolazak posjetitelja iz raznih zemalja ne zaustavlja se, što nagovještava veoma uspješnu turističku sezonu, piše Jabuka.tv.

Možemo očekivati jednu od boljih sezona od pandemije koronavirusa. 2019. je bila zlatno doba bh. gospodarstva i bh. turizma, očekivanja su da ćemo dostići tu 2019. godinu, rekao je Kenan Magoda, direktor Turističke zajednice županije Sarajevo.

Iako predsezona nije davala optimistične naznake, i Neum je spreman za početak ljetne sezone. Ove godine prisutan je znatno veći broj građana Bosne i Hercegovine.

Ima najviše domaćih gostiju. Ima i iz svih ostalih zemalja, europskih, pa i šire. U toj predsezoni su bili gosti iz Francuske, Njemačke, Slovenije, rekao je Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNŽ.

No, nedostatak naljepnica za vizu ugrozio je sezonu u Bosni i Hercegovini.

Zbog nemogućnosti izdavanja dokumenata, najveći pritisak imale su bh. veleposlanstva u zemljama Arapskog zaljeva, odakle i pristiže najveći broj turista.

Iz Ministarstva vanjskih poslova oglasili su se navodeći da su naljepnice ipak nabavljene putem javnog tendera:

Sva diplomatsko-konzularna predstavništva Bosne i Hercegovine su imala i trenutno imaju naljepnice za izdavanje viza. Svi zahtjevi su se procesuirali i procesuiraju se u skladu sa zakonskim rokovima. Izvršena je nabavka 80.000 naljepnica za vize koji se već distribuiraju u skladu sa planom i potrebama. 

Problem sa naljepnicama za vizu ipak je ostavio negativne posljedice po bosanskohercegovački turizam.

Preko 60 letova je već otkazano sarajevskom aerodromu, što nam govori da smo imali sigurno gubitak od 40 tisuća noćenja u Županiji Sarajevo, ako to pretvorimo u novac, to je sigurno udarac nekih 30 milijuna, dodaje Magoda.

Osiguranje naljepnica za vizu i njihovo procesuiranje, te izrazito visoke cijene u regiji, mogle bi još veći broj turista dovesti u Bosnu i Hercegovinu, koju je samo u svibnju posjetilo 139 tisuća, piše Jabuka.tv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2022 05:38