StoryEditor

BiH: Bandić glavna vijest iz svijeta; 'Završio je u zatvoru samo zato što je Hercegovac'

Piše PSD.
21. listopada 2014. - 13:54
Uhićenje i istraga nad zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i u utorak su najvažnija tema iz inozemstva za medije u Bosni i Hercegovini.

Elektronički su mediji u ponedjeljak navečer opširno no bez posebnih komentara izvijestili o detaljima istrage koja se vodi a dnevni listovi u utorak, pozivajući se na navode medija u Hrvatskoj, prenose opširnu kronologiju cijelog slučaja.

"Oslobođenje" tako o slučaju Bandić piše preko cijele stranice a slično izvješćuju i banjolučke "Nezavisne novine".

Za sada je tek mali broj komentara a među njima je i onaj kako slučaj pokazuje da je vrijeme i za slične akcije u BiH.

Eledin Karić, voditelj nevladine organizacije "Account" koja je osnovana sa zadaćom borbe protiv korupcije i nadzora nad trošenjem sredstava iz javnih fondova kazao je "Dnevnom avazu" kako je "odavno došlo vrijeme za uhićenje bosanskohercegovačkih bandića".

"Ono što nas razlikuje od Hrvatske jeste što oni imaju USKOK a mi imamo SIPA-u i Tužiteljstvo BiH koji u većini slučajeva rade odvojeno", kazao je Karić sugerirajući kako je to slabost bosanskohercegovačkog pravosudnog sustava u usporedbi s onim u Hrvatskoj.

"Avaz" istodobno donosi opširnu reportažu o tome što o Bandićevu uhićenju misle mještani Pogane Vlake kraj hercegovačkih Gruda gdje živi majka sadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika.

S Bandićevom majkom Blagicom reporteri nisu uspjeli razgovarati zbog njena zdravstvenog stanja no njegova sestra Tonka Macan u suzama je poručila kako je uvjerena da joj je brat nedužan i kako je samo pomagao sirotinju i male ljude.

"Je li Hrvat iz Hercegovine to zavrijedio a samo je branio svoje korijene?", kazala je Macan dodajući kako je uvjerana da će Bandić iz svega ovoga izaći kao pobjednik.

Novinari su našli i Radoslava Macana (93), Bandićeva krsnog kuma.

"On je dobar, seljačko dijete koje hoće raditi i pravi je radnik ali netko to ne trpi", kazao je Bandićev kum.

Susjedi Bandićevih Ante i Slavica Bračić poručili su pak kako su uvjereni da je Bandić završio u zatvoru samo stoga što je Hercegovac te kako je riječ o politički motiviranom uhićenju uoči izbora.

(H)
FOTO: CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 07:19