StoryEditorOCM
Regijaputnici drugog reda

Beogradski aerodromski službenici sprdali se i prijetili osobama s dvojnim državljanstvom, a onda se prebacili na one koji su ih na to upozorili

Piše PSD
6. srpnja 2022. - 07:30
Dvije policajke odvojile na stranu čovjeka koji im je ukazao da je neprimjereno da zbijaju neslane šale prema putnicima druge boje kože. Pretresan je i ispitivan oko sat vremena (ilustracija)AFP

Pokret "Ne davimo Beograd" osudio je ponašanje policijskih službenika na Aerodromu "Nikola Tesla" zbog zloupotrebe zakona i rasističkog ponašanja prema putnicima druge boje kože i zemlje porijekla, navedeno je u današnjem priopćenju, prenosi Vreme.

Ova praksa svakako nije pravilo na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", ali ovakvi neprimjereni slučajevi svakako postoje, čemu je osobno svjedočio i jedan od novinara redakcije Vremena.

Slučaj iz priopćenja pokreta "Ne davimo Beograd" dogodio se u ponedjeljak kada su dvije policajke odvojile na stranu čovjeka koji im je ukazao da je neprimjereno da zbijaju neslane šale prema putnicima druge boje kože, kao i da im se obraćaju povišenim tonom jer slabo govore engleski. On je nakon toga pretresan i ispitivan oko sat vremena.

Pored toga, Ministarstvo unutarnjih poslova je navelo da će podnijeti prekršajnu prijavu protiv novinara "Danasa" koji je pisao o ovom slučaju zbog, kako kažu, "vrijeđanja službenog lica".

image

Jednoj osobi s dvojnim državljanstvom nedavno je na aerodromu 'Nikola Tesla' zaprijećeno da sljedeći put neće izaći iz Srbije ako ne bude imao srpsku putovnicu (ilustracija)

AFP

Jednom novinaru redakcije Vremena koji posjeduje dvojno državljanstvo, nedavno je, također na aerodromu "Nikola Tesla" zaprijećeno da sljedeći put neće izaći iz Srbije ako ne bude imao srpsku putovnicu. Da je to osobna, neprimjerena procjena policajca koji je obavljao pasošku kontrolu pokazuje i zakon u kojem ne postoji nikakva odredba koja obvezuje lica s dvojnim državljanstvom da moraju imati i srpsku putovnicu.

Sličan odgovor dobijen je i u policijskoj stanici – službenica zadužena za izdavanje dokumenata zbunila se ovakvim ponašanjem policajca i rekla da to "čuje prvi put".

Može li se to promatrati kao diskriminacija na nacionalnoj osnovi? Očigledno, ne treba zaključivati, jer bi MUP mogao podnijeti prekršajnu prijavu protiv još jedne redakcije.

Problem MUP-a nije toliko u tome što se takve stvari ne događaju, već što se dopuštaju, a sankcioniraju se oni koji istupe protiv diskriminacije, piše Vreme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 20:26