StoryEditorOCM
RegijaNoćni incident

Beograđanki na Braču polomili tablice, za sve je okrivila Vučića. Nije trebalo dugo da se oglasi: ‘Nešto besmislenije u životu nisam pročitao...‘

28. srpnja 2022. - 23:54

Srpski portal Danas.rs nedavno je objavio članak o incidentu na Braču u kojem je Ani B. iz Beograda polomljen nosač i iščupana registarska pločica s automobila. Kazala je kako već šest godina ljetuju u istom mjestu i kako im se nikad ništa slično nije dogodilo, a onda je zaključila kako bi sve mogla biti posljedica tenzija između hrvatskih i srpskih predstavnika vlasti - koje je izazvao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić planiranjem posjeta Jasenovcu mimo diplomatskih procedura.

– Negdje usred pompe oko Vučića i Jasenovca polomili su nam nosač i iščupali beogradsku tablicu s automobila na Braču. Automobil je bio parkiran na uobičajenom mjestu uz ulicu, incident se vjerojatno dogodio tijekom noći. Ujutro je pokidanu tablicu primijetio vlasnik kuće u kojoj smo iznajmili smještaj i ponudio nam da parkiramo na manje prometnom mjestu. Ne znamo je li polomljena tablica posljedica tenzija koje su posljednjih dana stvarane, ili je puka slučajnost, ali činjenica je da već šest godina ljetujemo baš u ovom mjestu, svraćamo i u Split i nikada se ništa slično nije dogodilo. Da stvar bude smješnija, porijeklom smo iz Dalmacije – ispričala je Ana i kazala da su u Dalmaciji dosad uvijek lijepo dočekani - ‘zbog istog jezika možda i ljepše nego drugi turisti‘.

Sugovornici portala Danas u tekstu o polomljenim tablicama bili su suglasni da zapaljiva retorika državnog vrha prema Hrvatima, potpomognuta tabloidnom hajkom na vlast i građane Hrvatske nazivajući ih ‘zlim‘ i ‘ustašama‘, nikako ne može doprinijeti dobrim međususjedskim odnosima, a da posljedice takve retorike na svojoj koži upravo osjećaju obični građani.

Tekst u kojem je izneseno iskustvo Beograđanke Ane B. ubrzo je izazvao reakcije sa samog vrha vlasti.

Prvo je na članak reagirao Vulin nazvavši Danas ‘tabloidom‘.

- Gluplji napad ustaša i onih koji se osjećaju tako je bio samo kada su Aleksandra Vučića optužili da je tukao zarobljenike u Petrinji ili kada su mene optužili da u Jasenovac hoću doći s vojskom. Milanović kaže da u Hrvatskoj ima ustaša, ali da u Srbiji ima više četnika, mogao je i dodati da onih koji razumiju ustaše ima još i više.

A potom se na njega osvrnuo i Vučić, kazavši da ‘besmisleniji tekst u životu nije pročitao‘.

- To bi isto bilo kao kada bi neki muž pretukao ženu, jer je Vučić pričao o obiteljskom nasilju. Logika tih ljudi je bolje da se mi lijepo provodimo na moru nego da pričamo o srpskim žrtvama u Jasenovcu, a ako nam se na moru nešto dogodi, uvijek će biti kriv netko iz Beograda – rekao je na današnjoj konferenciji za novinare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 03:32