StoryEditorOCM
Regijaigrice režima

Beograd se sprema za vruću subotu, organizatori: ‘Znamo za Vučićev podli plan razbijanja prosvjeda!‘

Piše vijesti sd
2. lipnja 2023. - 15:58

Na idućem prosvjedu „Srbija protiv nasilja“, a koji bi se trebao održati u subotu, Vučićev režim planira ubaciti provokatore koji će pokušati izazvati fizičke incidente s predstavnicima oporbe, piše Nova.rs pozivajući se na izvore bliske organizatorima prosvjeda.

Navode da tim potezom vlast planira nastavak diskreditacije masovnih prosvjeda koji su se u mnogočemu okrenuli protiv Vučića i njegovih poslušnika. Naime, prošlog tjedna već je bio sličan pokušaj izazivanja nereda kada su prosvjednici došli pred zgradu RTS-a, a neki pojedinci, navodno instruirani od vlasti, su pokušali nasilno ući u zgradu.

Kako piše Nova.rs, ideja je da se provokatori približe nekom od predstavnika oporbe i da se izazove prvo verbalni, a potom i fizički incident.

Idući korak u ovom planu je da se za sukob preko režimskih medija (uglavnom tabloida) optuže političari oporbe da potiču nasilje, da su i oni sami nasilnici, i da prosvjedi uopće nisu mirni kako to „organizatori žele predstaviti".

- Tako žele diskreditirati građane i ljude koji sudjeluju u prosvjedu, a koji već peti tjedan mirno šetaju i iskazuju svoje nezadovoljstvo, navodi izvor za Novu.rs

U cilju prevencije neželjenih incidenata, dio oporbe sastao se u srijedu s načelnikom beogradske policije Veselinom Milićem i načelnicima još šest policijskih uprava. Oporbeni zastupnici, koji su i tehnički organizatori prosvjeda „Srbija protiv nasilja“, dobili su od načelnika beogradske policije Milića, ali i načelnika drugih policijskih uprava uvjerenje da će policija biti na ulicama tijekom trajanja prosvjeda i da će građanima biti omogućena mirna šetnja.

Organizatori prosvjeda najavili su i da će povećati broj redara koji će osiguravati skup. Do sada ih je bilo 200-tinjak, a već sutra bi ih trebalo biti mnogo više.

Peti po redu prosvjed „Srbija protiv nasilja“ održava se sutra, a konačna lokacija će mu biti oko Predsjedništva Srbije. Organizatori su unaprijed garantirali da neće dozvoliti nikakve upade u zgradu, te da će se zadržati miran i dostojanstven karakter.

Skup će početi u 18 sati ispred Narodne skupštine, a šetnja će se kretati od Skupštine Srbije Bulevarom kralja Aleksandra, onda Beogradskom ulicom do kružnog toka Slavija, zatim Ulicom kralja Milana do Terazija i od tamo do trga Nikole Pašića i Pionirskog parka, gdje će se zatvoriti krug oko Predsjedništva. Prosvjed bi trebao trajati do 21 sat, javlja Nova.rs

Nova.rs ističe kako su uoči prethodnog prosvjeda “Srbija protiv nasilja” ispred zgrade RTS-a objavili da režim želi ubaciti svoje pristalice među građane, nakon čega bi nasilno upali u zgradu RTS. To se, napominju, gotovo i obistinilo.

Naime, zastupnici oporbe spriječili su dio instruiranih građana da upadne u prostorije RTS-a, nakon čega se situacija smirila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:48