StoryEditor
Regija20 tona

Balkanski El Dorado: u našem susjedstvu pronađena bogata nalazišta zlata, rudnik skriva više od milijardu dolara

Piše Novac.hr
7. veljače 2020. - 13:29
Shutterstock

Kanadska istraživačka kompanija Medgold Resources u Južnoj Srbiji pronašla je bogata nalazišta zlata, objavili su na svojoj internetskoj stranici, a prenio je srpski Telegraf. Riječ je o 19,3 tona zlata vrijednog preko milijardu dolara pronađenih u blizini granica s Bugarskom i Sjevernom Makedonijom na krajnjem jugoistoku Srbije.

Medgold je sam projekt nazvao Tiamino te u sklopu njega ima dvije licence za istraživanje, u Donjem Tiaminu i Surlici-Dukatu, odnosno na području koje se proteže na gotovo 200.000 četvornih metara. Ranije je kompanija u sklopu tog projekta pronašla i sloj rude od otprilike 40 metara koji sadrže 8,3 grama zlata po toni te gotovo 193 grama po toni srebra, piše srpski list. Cilj Medgolda je postati vodećim istraživačima zlata u Srbiji.

Stoga se istraživanja navedenog područja i dalje nastavljaju, a Medgold namjerava proširiti svoje aktivnosti i na druge dijelove Srbije jer, kako su naveli, taj pojas države nije dovoljno istražen unatoč povoljnoj geološkoj poziciji, prenosi Novac.hr.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 00:15