StoryEditorOCM
Regijašok u stocu

Bagerom prekopao poznatu nekropolu stećaka i srednjovjekovnu crkvu; pretpostavlja se da je tražio zakopano blago

Piše vijesti sd
26. ožujka 2024. - 21:33
Vlasnik zemljišta angažirao je bager, navodno ne znajući za stećke i crkvu (ilustracija)Nikša Stipaničev/Cropix

Devastacije kulturne baštine, nažalost, često se događaju. Međutim slučaj iz Stoca nadmašuje mnoge.

Na lokalitetu Crkvina, gdje je srednjovjekovna crkva s nekropolom stećaka, vlasnik zemljišta Idriz Dž. u petak je prebagerirao crkvu i stećke uz nju.

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Ljudevit Marić rekao je da je na licu mjesta napravljen očevid, mjesto osigurano, a "da vlasnik nema rješenje da na toj parceli postoji kulturno-povijesna baština".

Zavod za zaštitu kulturno-povijesne baštine 22. ožujka izlazio je na teren te utvrdio da je srednjovjekovna crkva uništena. Bager je naručio Dž. Idriz, vlasnik zemljišta na kojem se nalazi crkva, što se karakterizira kao kazneno djelo, budući da u Kaznenom zakonu FBiH piše "tko ošteti spomenik kulture ili zaštićeni objekt prirode kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine, odnosno ako je kazneno djelo učinjeno prema spomeniku kulture ili zaštićenom objektu prirode naročite vrijednosti počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

"Uništeni su slojevi, uništeni su zidovi crkve", kaže Ivanka Miličević-Capek, direktorica Zavoda za zaštitu kulturno povijesne baštine HNŽ za Hercegovina.info.

Ona je navela je da je lokalitet već arheološki istražen u organizaciji Muzeja Hercegovine u Mostaru 1983. godine te da su vlasnikovi preci spomenuti u radu istraživača Tomislava Anđelića. Dodala je da se 1936. na istom mjestu pronašla velika ostava s antičkim novcem, što bi mogao biti motiv za vandalizam.

Vjeruje se da je bager bio usmjeren isključivo na crkvu i nalazište te da je vandalizam imao financijski cilj, što smatraju mnogi arheolozi. Na tom lokalitetu pronađena su 11.072 komada rimskog brončanog novca, što ga čini jednim od najvećih nalaza takve vrste na prostoru bivše države, piše Oslobođenje.

image

Nekropola Crkvina kod Stoca nije poznata kao Radimlja, ali je vrijedno nalazište

Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:11