StoryEditorOCM
Regijakriminalna skupina

Automehaničar u plastičnim bačvama u dvorištu čuvao 2,8 milijuna eura: otkriveno kako je funkcionirao ‘Balkanski kartel‘

Piše vijesti sd
28. srpnja 2024. - 17:55

Vladan Soldo (37) poznat još pod nadimkom Sova iz Zrenjanina pod optužnicom je Državnog tužiteljstva za organizirani kriminal protiv takozvanog "Balkanskog kartela", a u dvorištu kuće u Žitištu u bijelim plastičnim bačvama držao je 2.794.410 eura. piše Nova.rs.

Prema optužnici, sumnjiči ga se da je bio dio kriminalne skupina kojoj je u tri akcija zaplijenjeno preko sedam tona kokaina te da je preko njega čuveni "čovjek s 1000 lica" Zoran Jakšić koji je u zatvoru u Peruu financirao kupnju droge.

Jakšić u zatvoru u Peruu odslužuje kaznu od 25 godina, a označen je kao jedan od organizatora kriminalne grupe zajedno s Miroslavom Starčevićem, Pink Panterom Mladenom Lazarevićem i odbjeglim vođom "kavčana" Radojem Zvicerom.

- Optuženi Vladan Soldo po zanimanju je automehaničar s mjesečnim primanjima od oko 70 tisuća dinara. Uhićen je s ostalim članovima kriminalne grupe 11. svibnja prošle godine i od tada je u pritvoru, objasnio je sugovornik Kurira.

Kada je uhićen, prilikom pretresa kako je navedeno u optužnici, pronađeno je skoro 2,8 milijuna eura spremljenih u plastičnim bačvama i 22.460 eura u gotovini. Analizom je pronađen njegov DNK na poklopcu bačve. Kako je Kurir pisao, iz poruka preko Sky aplikacije se vidi kako su pripadnici grupe financirali kupovinu droga, pratili, fotografirali i razmjenjivali slike utovara, transporta pa i zapljene droge.

Transport pet tona kokaina

U prosincu 2019. godine kada je dogovaran veliki transport pet tona kokaina, Jakšić je bio u zatvoru, ali je prema navodima tužiteljstva putem pisama komunicirao s optuženim Petrom Miloševićem i naložio mu da u njegovo ime organizatoru grupe Miroslavu Starčeviću preda 336.999 eura za financiranje kupovine 70 kilograma kokaina za njega.

Novac je, kako se navodi u toj komunikaciji, poslao preko rođaka Vladana Solda, a on ga je predao 24. siječnja 2020. na Novom Beogradu muškarcu s kojim se našao, piše Nova.rs.

"Šifra za prepoznavanje je bila ‘papir za doktora‘. Milošević je putem Skya obavijestio Starčevića da je Soldo momak od 30-ak godina, proćelav, u plavom jeansu, a potom je poslao selfie koji je njemu poslao Soldo uz poruku ‘ja sam na poziciji čekam‘" - navodi se u optužnici.

Milošević je potom, nakon što je primopredaja završena, Starčeviću pisao o Jakšićevom rođaku kao "dobrom, ali plašljivom momku".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 04:39