StoryEditor
Regijadetalji

Atentat u Beogradu profesionalna je mafijaška likvidaciju, teško da će se brzo raspetljati. Sve upućuje na rat dva mafijaška klana, tumače stručnjaci

Piše PSD
14. rujna 2020. - 23:07
Andrej Isaković/arhiva/Cropix

Atentat na srpskoj policiji poznatog Strahinju Stojanovića, čiji je terenac tijekom vožnje eksplodirao usred Beograda, novinari i stručnjaci u Srbiji tumače kao klasičnu i profesionalno izvedenu mafijašku likvidaciju, koja će se teško brzo raspetljati, prenosi ba.n1info.com.

Koliko je trajalo odbrojavanje prije nego što je eksplozija odjeknula? Jest bila nedjelja i podne, ali činjenice da na prometnom novobeogradskom bulevaru u tom trenutku nije bilo drugih automobila u blizini, da nije bilo slučajnih prolaznika, da na autobusnom stajalištu nitko nije čekao prijevoz, ide u prilog tezi da je Stojanovićev terenac promatran neko vrijeme.

Kako se pretpostavlja, plastični eksploziv C-4 daljinski je aktiviran pozivom s mobilnog telefona, prenose mediji.

'Stručnost prije svega'

Advokat Božo Prelević vjeruje da je onaj tko je postavio eksploziv pod Stojanovićev automobil vrlo stručan.

"Usmjerio je eksploziju točno na vozača. On je to mogao učiniti i noću, i na drugom mjestu kad ima manje ljudi, mislim da je ideja onoga koji je to postavio baš ta da to pukne usred bijela dana, i da se tako potpiše, i to naravno sužava krug ljudi koji to mogu učiniti", kazao je Prelević.

Prije samo dvije godine u zemunskom naselju Nova Galenika, sada ubijeni Strahinja Stojanović, tada je samo pukim slučajem izbjegao atentat, jer je izašao iz automobila neposredno prije aktiviranja eksploziva.

Je li Stojanović i sada mogao predvidjeti što ga čeka? Novinarka KRIK-a Bojana Jovanović nije sigurna.

"Da li poslije nekog vremena postanu manje obazrivi ili su možda ubojice sve vještije u samom skrivanju tog eksploziva i količine koja se stavlja, nemam pravi odgovor na to pitanje", navodi ona.

Rat dva klana

Stojanović je bio blizak klanu Šaranović, koji je godinama u ratu s klanom Luke Bojovića. Stojanovićevo ime se između ostalog, vezuje i za ubojstvo srpskoj javnosti poznatog Dragoslava Miše Ognjanovića 2018. Ognjenović je, inače, branio i Miloševića. 

"Činjenica je da imamo rat dva klana koji punih šest godina potresa podzemlje i u kome je ubijeno 50 ljudi, i to ne samo kriminalaca već i bliskih tim klanovima, članovi obitelji, prijatelji sl. Ali teško je sada reći da li je njegovo ubojstvo posljedica rata klanova, jer nemamo potvrdu službenu ni policije ni tužilaštva da je on direktno umiješan u taj rat", ističe Bojana Jovanović.

No sve upućuje upravo na to da se radi o ratu mafijaša.

Odvjetnik Prelević nema sumnju da je ovo bio klasičan obračun mafijaških klanova i da oni koji se detonacijama rješavaju svojih protivnika vjeruju da se mogu izvući nekažnjeno.

"To govori o jednoj drugoj stvari, o tome da organizirani kriminal nema onaj presing koji bi morao imati od strane policije. Vjerujem da postoje policajci koji pošteno rade svoj posao, ali bojim se da postoji smjer eksplozije i ekspanzije organiziranog kriminala koji oni nisu na ovaj način u mogućnosti spriječiti", pojašnjava on.

A za sada nema službenih informacija o tome na što je, poslije eksplozije bombe ispod automobila, usmjerena policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. studeni 2020 20:52