StoryEditor
RegijaNesvakidašnji događaj u hercegovini

Arapski turisti u Širokom tražili da se u kafiću ugasi muzika da bi na miru klanjali; Vlasnik šokiran: Nisu htjeli otić, neki su se otišli umivati, napravili su potop u WC-u. Ovo smatram neprijateljskim činom!

Piše Miroslav Landeka
7. srpnja 2019. - 19:05

Nije nikakva tajna da u BiH dolazi sve više turista iz arapskih zemalja. Njihovo poimanje BiH nama je nepoznato, ali sve ih se više viđa i u Hercegovini.

Skloni su obavljati vjerničke molitve svuda gdje im se poklopi vrijeme i vjerski propisi, pa ih možemo sresti pokraj ceste ili u parku kako klanjaju namaz. Međutim, ono što su prije dva dana učinili u Širokom Brijegu doista je drsko, pa radilo se i o vjeri.

Naime, skupina Arapa, njih osam, došla je u jedan širokobriješki kafić u Klancu, gdje su zatekli nekoliko djevojaka koje su pile kavu, te su osoblju rekli da ugase glazbu jer oni moraju klanjati.

Naravno, osoblje im nije ispunilo tu želju, nego su ih zamolili da molitvu obave negdje vani i na drugome mjestu. Međutim, skupina drskih Arapa oglušila se na njihov savjet te su počeli klanjanje usred kafića, a neki su otišli u WC kako bi se umivali i polijevali vodom, gdje su napravili pravi potop – rekao je vlasnik kafića novinaru ABCportala.

– Nisam ih uspijevao izbaciti, jer dok jednog izbacim, drugi bi legao na pod... Nemam problema ni s jednom vjerom i poštujem svakoga, ali ovo smatram drskim neprijateljskim činom. Arapi moraju shvatiti da ne mogu klanjati gdje hoće, neka tempiraju svoje vrijeme i molitvu negdje gdje je to prihvatljivo i sve će biti u redu – dovršio je vlasnik kafića svoj razgovor s novinarom ABCportala.

Pozvana je i policija, koja ih je, po riječima očevidaca, legitimirala i privela u policijsku postaju na razgovor.

– Nakon što smo dobili dojavu o incidentu koji se dogodio u Širokom Brijegu, policija je izišla na teren, gdje je zatekla pet državljana Ujedinjenih Arapskih Emirata i trojicu državljana Omana.

Nakon razgovora i legitimiranja navedeni strani državljani dovedeni su na informativni razgovor u PU Široki Brijeg, gdje su nakon dubljih provjera identiteta pušteni – izjavio je glasnogovornik MUP-a ŽZH Draženko Bošnjak.

Nije ovo prvi slučaj da se turisti iz arapskih zemalja u Hercegovini neprimjereno ponašaju, jer slični su slučajevi zabilježeni i u Mostaru, Posušju i Ljubuškom.

Slična se situacija dogodila prošle godine u marijanskom svetištu u Međugorju, mjestu mira i molitve u koje od 1981. godine dolaze milijuni katolika iz cijeloga svijeta, ali i vjernici drugih religija. Tada je jedna skupina Arapa, u kojoj su bili jedan muškarac i tri žene, obavila muslimanski obred molitve – klanjanje namaza – na parkiralištu iza crkve u Međugorju.

 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 12:11