StoryEditorOCM
RegijaPORUKA SA ZAPADA

Američki veleposlanik u BiH Eric Nelson: Daytonski Ustav treba reformirati, vrijeme je da i ova zemlja krene naprijed

Piše PSD.
17. kolovoza 2020. - 22:17

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson kazao je za "Glas Amerike" kako je Daytonski sporazum okončao užasni rat devedesetih godina u BiH, ali je i dodao kako njegov tekst nije nepromjenjiv, prenosi "Dnevni avaz".

- Dayton je BiH također donio i Ustav, to se može smatrati početnim ustavom, svaki ustav treba biti živi dokument koji se dopunjava, i mora definirati proces donošenja amandmana. Tako da prije ili kasnije svaka zemlja shvati da su joj potrebne neke reforme, i očigledno je da su bosanskohercegovačkom ustavu potrebne reforme, i Dayton i bh. ustav trebaju se reformirati. Zašto? Zato što bosanskohercegovački građani žele biti dijelom transatlanske zajednice - pojašnjava veleposlanik Nelson.
Dodao je kako postoji cijeli niz ustavnih pitanja kojima se u tom smislu treba pozabaviti kako bi ta zemlja ispunjavala transatlanske standarde.

- Mnoga od tih pitanja je teško riješiti, ali ni jedno nije nemoguće riješiti. Neslaganje oko izbora u Mostaru se vuklo više od desetljeća, ali to nije bilo nemoguće za riješiti. Naravno, trebala je snažna volja i vrijeme da se kaže - sada se konačno ide naprijed - kazao je Nelson.

- Mislim da je upravo 25 godina prekretnica gdje ljudi počinju misliti da je krajnje vrijeme da se krene naprijed. A ova zemlja može ići naprijed - istaknuo je ambasador Nelson, piše "Dnevni avaz".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. siječanj 2023 02:44