StoryEditor
Regija‘CARSON CITY‘

Američki ratni brod uplovio u Crnu Goru: dok hrvatsko brodogradilište već godinama zarađuje na plovilima ratne mornarice SAD-a, Amerikanci nikad ranije nisu računali i na ovu luku

Piše PSD
12. siječnja 2022. - 13:15

Brzi transportni brod američke Ratne mornarice USNS 'Carson City' (T-EPF-7) uplovio je jutros su luku Bar u Crnoj Gori, gdje će se zadržati narednih nekoliko dana, prenosi Hayat.ba.

Tom prilikom posada će imati kraći odmor, a ekipa brodoremontera iz hrvatskog brodogradilišta ‘Viktor Lenac’ iz Rijeke, na američkom brodu će u Baru obaviti i manje tehničke intervencije.

Brodogradilište 'Viktor Lenac' inače je jedna od remontnih baza na Mediteranu koje koriste američki ratni brodovi angažirani u sastavu Šeste flote, pa to hrvatsko brodogradilište godišnje zarađuje i po nekoliko desetina milijuna dolara remontirajući plovila RM SAD. Ipak, slučaj s 'Carson Citiyem' koji je iz talijanske luke 'Augusta' na Siciliji jučer uplovio u Bar gdje će se na njemu obaviti manje remontne i druge tehničke intervencije, predstavlja prvi slučaj da američka RM koristi crnogorsku luku za takve intervencije. To pokazuje da SAD i ostali NATO saveznici sve više računaju i na luke u Crnoj Gori kao logistički oslonac za svoje ratne i pomoćne brodove koji djeluju u Mediteranu, piše Hayat.ba.

Inače, 'Carson City' je brod neobičnog dizajna – aluminijski katamaran klase 'Spirhed' od 1.515 tona, namijenjen za brzi transport pripadnika konvencionalnih i specijalnih snaga američke vojske, odnosno njihove ratne opreme.

Ovaj 103 metra dugi i 28,5 metra širok dvotrupni brod nije naoružan, a opremljen je platformom za slijetanje helikoptera i velikom hidrauličnom rampom na krmi za brzi ukrcaj vozila i drugog tereta.

Pokreću ga četiri dizel motora MTU, a s takozvanim vodomlaznim propulzorima ovaj brod postiže vrtoglavu maksimalnu brzinu od čak 45 čvorova.

'Carson City' je vrijedan oko 180 milijuna dolara, a opslužuje ga posada koju, ovisno o zadatku koji brod obavlja, čini od 26 do 44 ljudi. Pored njih, brod može ukrcati i prevoziti još 312 vojnika.

'Carson City' i njegovih 11 brodova blizanaca, koliko ih je dosad sagrađeno i uvedeno u operativnu upotrebu, pod nadležnošću su Military Sealift Comand-a (MSC), odnosno Komande vojnopomorskog transporta SAD – vojne organizacije koja kontrolira sve transportne brodove i one za opskrbu američke RM te brine se o potrebama za opremanje i prijevoz za kompletne oružane snage SAD-a diljem svijeta, piše Hayat.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2022 20:50