StoryEditor
RegijaBIVŠI SRBIJANSKI OBAVJEŠTAJAC DRAGAN FILIPOVIĆ FIĆO U SVOJOJ KNJIZI TVRDI:

"Alija je pristao na podjelu BiH"

Piše PSD.
28. ožujka 2008. - 20:25

ND710400
Alija Izetbegović
Tjednik “Slobodna Bosna” objavio je dijelove knjige bivšega visokopozicioniranog djelatnika “Državne bezbjednosti” Dragana Filipovića Fiće, u kojoj svjedoči o ulozi srbijanskih tajnih službi u agresiji na BiH i Hrvatsku.

Dragan Filipović je uz Jovicu Stanišića i Franka Simatovića Frenkija bio trećerangirani u toj službi, a u knjizi pod naslovom “Anatomija globalističkog smrada” navodi da je godinu dana prije izbijanja rata u BiH u stanu Radovana Karadžića u Sarajevu napravljen zemljovid podjele BiH, s čime se složio i Alija Izetbegović.

U poglavlju koje je Filipović posvetio događajima koje je on nadzirao u BiH, navodi svoj prvi tajni zadatak u Sarajevu, na koji je došao iz srpske Krajine po direktivi s vrha Centrale SDB-a iz Beograda.

Zadatak mu je bio da “pokrije”, a poslije izvijesti Centralu, o rezultatima tajnog političkog sastanka bosanskih i Srba iz Krajine u stanu Radovana Karadžića. Filipović svjedoči kako je ucrtavanje mapa teklo sporo, te navodi da su karte o podjeli BiH završene kasno uvečer.

S druge strane, u jednom drugom stanu u Sarajevu Izetbegović i njegovi najbliži suradnici iscrtavali su svoje viđenje podjele BiH. U tom kontekstu Filipović navodi: “Radovan je kazao kako i muslimani imaju problem oko četiri sporne općine, a pri tome imaju neriješen problem s hrvatskom stranom.”

 Z. TULIĆ

#ALIJAIZETBEGOVIĆ

Izdvojeno

28. lipanj 2020 12:19