StoryEditorOCM
RegijaPRVI SLUČAJEVI

Afrička svinjska kuga pojavila se u susjednoj Hercegovini, ministarstvo apelira na vlasnike da spriječe zarazu...

Piše Vijesti SD
19. srpnja 2024. - 17:57

Prvi slučajevi svinjske kuge otkriveni su u dva domaćinstva u zapadnoj Hercegovini zbog čega su poduzete mjere kako bi se spriječilo širenje te visokozarazne bolesti i veliki gubici proizvođača. 

Kako su izvijestili iz federalnog ministarstva poljoprivrede, analizom uzoraka u laboratoriju veterinarskog fakulteta u Sarajevu utvrđena je zaraza afričkom svinjskom kugom kod tri svinje iz domaćeg uzgoja u dva domaćinstva u zapadnohercegovačkoj županiji. Sumnju na bolest prijavila je veterinarska postaja Posušje. 

Nakon dobivenih nalaza životinje su eutanizirane i poduzete su mjere kojima je cilj zaustaviti širenje zaraze iz pogođenog područja. Mjere uključuju i popisivanje svih svinja u krugu od tri kilometera od mjesta zaraze, te zabranu prijevoza i trgovine svinjama. 

-  Ovim putem apeliramo na vlasnike farmi da poduzmu mjere i spriječe širenje ove visoko zarazne bolesti za svinja koja značajno može proizvesti gubitke po poljoprivredna domačinstva koja se bave svinjogojstvom - priopćilo je ministarstvo. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 18:09