StoryEditor
Vijestidoživotna kazna

Presuda Karadžiću s posebnim se emocijama iščekivala i u Potočarima: 'Ubili su mi sina i muža. Dočekala sam ovaj dan sa zadovoljstvom'; SDS: To je sotoniziranje srpskog naroda

Piše Hina
20. ožujka 2019. - 17:30

U memorijalnom centru u Potočarima, u kojemu je ukopan najveći broj od 8372 bošnjačkih žrtava genocida iz Srebrenice, okupljeni članovi obitelji žrtava pozdravili su u srijedu doživotnu kaznu zatvora bivšem čelniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koju je izrekao Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove, nasljednik Haaškog suda.

Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora: kriv je za genocid, zločine protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja

Nakon što je predsjednik drugostupanjskog sudskog vijeća Vagn Prüsse Joensen rekao kako je Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora u dvorani u kojoj je organizirano praćenje izricanja presude uslijedili su pljesak, suze i uzvici odobravanja obitelji žrtava srebreničkog masakra.

"Ubili su mi sina i muža. Dočekala sam ovaj dan sa zadovoljstvom da je pravda jednog dana došla i da sam je dočekala. Dosta majki je umrlo, a nije dočekalo da ukopa svoju djecu i da budu kažnjeni zločinci koji su sijali smrt na ovom prostoru", kazala je Fadila Efendić, jedna od preživjelih žrtava iz Srebrenice.

Šuhra Malić, koja je također izgubila dio članova obitelji, rekla je kako se molila samo da Karadžić dobije doživotnu kaznu.

Brojne žrtve u rukama su imale fotografije svojih sinova i muževa koji su ubijeni u ljeto 1995. godine na području Srebrenice.

Organizirano praćenje presude Radovanu Karadžiću upriličeno je i u Sarajevu te u drugim sredinama.

Član BiH Predsjedništva Željko Komšić ocijenio je da ova presuda predstavlja određenu zadovoljštinu za žrtve.

"Ova presuda neće nadoknaditi svu bol i traume koje su preživjeli, ali predstavlja djelomičnu satisfakciju da će za svo zlo koje im je naneseno snositi odgovornost njegov glavni kreator", rekao je Komšić.

On je ocijenio da je ova presuda opomena za buduće generacije.

„Ova presuda ostaje kao trajno pisano svjedočanstvo i pouka generacijama koje dolaze da ni jedno zlodjelo ne ostaje nekažnjeno“, dodao je Komšić.

Srpska demokratska stranka (SDS), kojoj je Karadžić bio predsjednik, priopćila je kako presudu smatra 'neutemeljenom i skandaloznom" te nepravednom "s ciljem sotoniziranja srpskog naroda".

Voditelj misije OESS-a u BiH Bruce Berton izjavio je kako presuda Radovanu Karadžiću "predstavlja još jedan ključan korak k privođenju pravdi osoba koje su najodgovornije za genocid i druge najteže ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini".

Pravda je ipak stigla, dobio je što je zaslužio

Predstavnici udruga koje okupljaju žrtve rata iz Bosne i Hercegovine i članovi obitelji nestalih i poginulih burnim su pljeskom na galeriji sudnice Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u srijedu pozdravili odluku prizivnog vijeća koje je ratnom lideru bosanskih Srba izreklo kaznu doživotnog zatvora potvrdivši njegovu odgovornost za najteže ratne zločine uključujući genocid.

"Nekada se čini da pravde nema, ali je ipak stigla", kazala je Hini u prvoj reakciji Bakira Hasečić, predsjednica udruge "Žena žrtva rata", koja je također s galerije pratila izricanje presude.

I ona i ostali članovi udruga koji su doputovali iz BiH u Den Haag na izricanje presude kazali su kako su zadovoljni pravomoćnom osuđujućom presudom i najoštrijom kaznom što ju je izreklo prizivno vijeće.

Jasmin Mešković, predsjednik Udruge logoraša BiH kazao je Hini kako je strahovao zbog presude s obzirom na izmjene u sastavu sudskog vijeća.

"Sve je dobro prošlo, dobio je (Karadžić) što je zaslužio", kazao je Mešković.
Istaknuo je kako je presuda dobra i kao osnova za pravnu praksu, ali i za stvaranje povjerenja među ljudima.

Fikret Grabovica, predsjednik udruge koja okuplja roditelje i članove obitelji djece ubijene tijekom opsade Sarajeva, također je za Hinu kazao kako je presudom zadovoljan, posebice što je ona potvrđena u dijelu koji se odnosi na optužbe za genocid, ali i za udruženi zločinački pothvat kada je riječ o opsadi Sarajeva.

"Ja predstavljam roditelje 1600 ubijene djece i nama je važno znati da je sud potvrdio kako je on izdavao zapovijedi za teroriziranje i granatiranje stanovništva", kazao je Grabovica.

Kazao je kako se nada da bi presuda mogla pomoći tome da se u BiH napokon donese zakon kojim će se sankcionirati nijekanje genocida.

"Vrijeme je da Karadžić definitvno ode na smetlište povijesti, a ne da u nekim krugovima i dalje važi za nacionalnog heroja", zaključio je Grabovica.

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik ICTY-a, povećao je u srijedu kaznu ratnom vođi bosanskih Srba na doživotni zatvor za genocid u BiH ocijenivši da je 40 godina koliko je dobio u prvostupanjskom postupku neodgovarajuća kazna. Žalbeno vijeće potvrdilo je gotovo sve elemente prvostupanjske presude.

Documenta pozdravila kaznu doživotnog zatvora Karadžiću

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, u srijedu je pozdravio odluku Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednika ICTY-a, o dosuđivanju Radovanu Karadžiću kazne doživotnog zatvora.

"Smatramo da je genocidna namjera za uništenje Muslimana i Hrvata postojala u cijeloj Bosni i Hercegovini pa tako i u Sarajevu te drugih šest općina navedenih u optužnici, što vijeće nije utvrdilo", priopćila je Documenta.

Pritom su izrazili i zabrinutost zbog narušenog povjerenja u Bosni i Hercegovini.

"Posebno nas brinu posljedice nedavnog usvajanja deklaracije 8. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora kojom se osporava presuda Tribunala u predmetu Prlić i drugi te odbacivanja izvještaja Komisije o zločinima u Srebrenici od 10. do 19. srpnja 1995. godine od strane prvo vlade, a onda i skupština Republike Srpske", kažu u Documenti.

#SREBRENICA#POTOČARI#RADOVAN KARADŽIĆ

Izdvojeno

04. srpanj 2020 03:18