StoryEditor
PolitikaIŽBENIKA

Zdravko Pilić: Mile Perkov shvatio je ono što Miroslav Škoro nije. I odustao od kandidature...

21. veljače 2021. - 18:00
Paun Paunović/Cropix

Volio sam, sada znam, djevojku za jedan dan – pjevao je svojedobno Arsen Dedić. I ne znajući da je i nehotice pogodio u politički trend. U Tribunju, nekoć malom ribarskom – a sada turističkom – mistu pokraj Vodica, HDZ je imao i kandidata za općinskog načelnika koji je trajao točno jedan dan.

Mile Perkov, estradna zvijezda ili zvjezdica, širem gledateljstvu najpoznatija po sudjelovanju u kulinarskom showu "Večera za pet", u četvrtak je ujutro pompozno preko Fejsa najavljen kao jednoglasni kandidat Općinskog odbora tribunjskog HDZ-a.

"Milan Perkov prepoznat je kao osoba kojem je Tribunj iznad svega. To je dokazao i pokazao svojim aktivnim sudjelovanjem i volontiranjem u gotovo svim društvenim zbivanjima u proteklih 10 godina. Njegovo zalaganje za opću zajednicu, te izraziti entuzijazam kojeg posjeduje, jedan je od bitnih preduvjeta za budućeg načelnika, uz sve iskustvo i znanje koje posjeduje", objavili su zajedničari hvalospjeve o bivšem policijskom inspektoru za droge, koji je službenu kapu, pištolj i lisice okačio o klin, i uhvatio se mikrofona, gitare i lakih nota.

Izabrao je tako 2017. godine, kada je stigla direktiva da mora prestati s nastupima jer je to "nespojiva djelatnost paralelno sa službom", i da je k tome "previše eksponiran". No, ono što te ne ubije, to te ojača, pa ga je ta prevelika eksponiranost odvela u političke vode. A vjerojatno nije odmogla ni okolnost da je zet šefa vodičkog HDZ-a i tamošnjega kandidata za gradonačelnika Ante Cukrova Desta.

No, onda se dogodilo ono s čim svima dragi i simpatični veseljak Mile očito nije računao – njegova se publika podijelila. Počele su gorjeti društvene mreže, i jedni su ga, ovisno o političkim preferencijama, počeli kovati u zvijezde, a drugi bacati u blato. Na brzinu je shvatio da politika i nije tako lagan kruh kako ju je on zamišljao.

Da nema nikakve garancije da će pobijediti u utrci za načelnika – jer HDZ je tamo izgubio i prije četiri godine od nezavisnog Marka Grubelića – a da se, ako izgubi, neće imati gdje ni vratiti kao pjevač, jer će biti obilježen kao HDZ-ovac. Ne samo da ga neće zvati politički protivnici, nego neće ni njegovi – napast će ih za sukob interesa, ogovarati da su ga pozvali po direktivi.

A možda je netko zaključio i da nije zgodno da iz jedne kuće – on i punac – budu dva kandidata za načelnike, u dva susjedna mista, optužit će ih za nepotizam. Sve nevolja do nevolje.

I Mile je onda u 24 sata dao – otkaz na kandidaturu. Predomislio se. I objavio na Fejsu u petak ujutro: "Čitajući sve vaše poruke, odgovarajući na sve vaše pozive, kako vas dragih Tribunjaca, tako i vas moje vjerne publike, ostao sam zatečen koliko je vas iskazalo tugu što ću ostaviti svoju glazbenu karijeru po strani i posvetiti se javnom radu.

Moram priznati da se moja odluka o kandidaturi zbog toga poljuljala. I onda kao grom iz vedra neba, jučer oko 19 sati, primim jednu dugo, skoro i zaboravljenu dobru vijest za mene, a i vas vjerna publiko (o tome u skoroj budućnosti), koja je prevagnila na stranu moje ljubavi prema glazbi i vama, tako da odustajem od kandidature za načelnika općine Tribunj" – napisao je Perkov poslanicu.

Očito je shvatio da je i estrada u koroni, takva kakva je, ipak sigurniji posao nego politika. A možda je nešto naučio i na primjeru Miroslava Škore, kojem je puno bolje i mirnije išlo dok je još bio "Milo moje". Na koncu, neće valjda ni ova pandemija vječno trajati!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 00:26