StoryEditorOCM
PolitikaI JELIĆ BI U SABOR

’Zašto stranku nazivamo baš AP? Neka svatko mašta što hoće! Okupljamo jaka imena...‘

Piše Marina Karlović-Sabolić
14. svibnja 2023. - 18:40

AP – Akcija za promjene, to je ime nove stranke s kojom šibensko-kninski župan Marko Jelić i skupina nezavisnih (grado)načelnika planira izići na iduće parlamentarne izbore.

I pokušati uzdrmati HDZ-ovu političku dominaciju u Hrvatskoj. Već iz samog naziva jasno je na što – a ponajviše na koga – se cilja. Nakon što je danas već legendarni AP osvanuo u porukama koje su razmjenjivale Gabrijela Žalac, bivša ministrica regionalnog razvoja i EU fondova, i HDZ-ova tajnica Josipa Čulina ex Rimac, čitava Hrvatska počela je ismijavati iščuđavanje kojim su u vladajućoj stranci popratili objavu ovih inicijala.

Promjena i harmonija

– Tako je ispalo. Dogovorili smo se da se stranka zove Akcija za promjene. E sad mogao je biti AZP ili AP. Mi smo odabrali AP. Svatko će to tumačiti kako hoće – kaže Jelić u izjavi za Slobodnu Dalmaciju.

Svjestan je da će kratica AP imati odjeka, no puno više pažnje nastoji posvetiti onome što će nova stranka donijeti na domaćoj sceni.

– Puno se toga u Hrvatskoj treba promijeniti i harmonizirati. Nakon što 20. svibnja osnujemo stranku, oformimo stranačka tijela i izaberemo vodstvo, izići ćemo s konkretnim mjerama koje će predstaviti oni koji će ih i provoditi.

Ne samo jedan čovjek. Očekujemo da će nam se priključiti brojni pojedinci sa sviješću za jednakost i idejom da Hrvatska može biti razvijena i uspješna zemlja – navodi Jelić.

Na vrhu prioriteta nove stranke bit će borba protiv korupcije i nepotizma, učinkovito zdravstvo, reforma pravosuđa, privlačenje investitora i čista zemlja. Za sada se ne govori puno o svjetonazorskim odrednicama buduće stranke. Deklarirao se kao političar demokršćanskog usmjerenja, no isticao i da je inkluzivnost jedna od temeljnih odrednica njegova rada.

Iza sebe ima dvije velike pobjede. Prvu kada je 2017. u Kninu trijumfirao u utrci s tadašnjom HDZ-ovom perjanicom Josipom Rimac. I drugu kada je četiri godine kasnije ponovno pobijedio u utrci za šibensko-kninskog župana, nadmašivši pritom Gorana Pauka, dugogodišnjeg HDZ-ova regionalnog čelnika.

image

Damir Vanđelić privlačaj je brojnim opcijama
BORIS KOVAČEV
/ CROPIX

Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Jelić je među predvodnicima Udruge nezavisnih koja djeluje od 2018. godine, a koja okuplja više od 70 nezavisnih župana, gradonačelnika, načelnika te gradskih i općinskih vijećnika iz cijele Hrvatske. Među njima su, osim Jelića, i pulski gradonačelnik Filip Zoričić, prvi čovjek Gline Ivan Janković, načelnica općine Podgora Petra Radić, te Ante Dabo, vijećnik u Gradu Novalji.

Održali su niz skupova na kojima su govorili, među ostalim, i o potrebi reforme javne uprave te promjenama u financiranju lokalne uprave. Promovirali su se kao “druga najjača politička snaga” na lokalnoj i regionalnoj razini u Hrvatskoj. Tu se i rodila ideja o zajedničkom izlasku na izbore.

Jelićeva nova stranka računa na još jednu važnu kariku. Poznatog menadžera Damira Vanđelića, bivšeg šefa Nadzornog odbora Ine i nekadašnjeg ravnatelja Fonda za obnovu Zagreba, s kojima se intenzivno razgovara o zajedničkom nastupu na idućim parlamentarnim izborima.

Ne utrčavaju u savez

U Vanđelićevim krugovima potvrdili su nam da razgovori s Jelićem i nezavisnim (grado)načelnicima traju, ali da konačan dogovor još nije postignut. Ni Vanđelić ni Jelić očito ne žele utrčati u politički savez, a da prije toga ne dogovore zajedničke stavove oko najvažnijih tema.

Vanđelića su kontaktirale i druge stranke, no dojam je da je upravo s Jelićem otišao najdalje i da s njim vodi najdetaljnije razgovore o zajedničkom izbornom nastupu.

Ovaj menadžer posljednjih se godina, a posebno nakon što je ušao u klinč s Andrejem Plenkovićem (HDZ), prometnuo u političkog kapitalca kojega su mnoge oporbene opcije željele vidjeti u svojim taborima.

Vanđelić je razgovarao sa svima, no očito je za sada najbliži dogovoru s Jelićem. U političkim se kuloarima najčešće spominje scenarij po kojemu bi on u toj kombinaciji bio kandidat za premijera.

image

’Očekujemo da će nam se priključiti brojni pojedinci sa sviješću za jednakost i idejom da Hrvatska može biti razvijena i uspješna zemlja’, kaže Jelić 

Niksa Stipanicev/Cropix

Međutim, upozoravaju nas u krugovima bliskim nezavisnim gradonačelnicima, lako je moguće da svi koji su bili članovi Udruge nezavisnih ne postanu i članovi nove stranke. Neslužbene informacije govore da pulski gradonačelnik Filip Zoričić navodno osobno nije sklon da iziđe na nacionalne izbore, nego se potpuno želi koncentrirati na lokalnu politiku.

Jelić nam tu informaciju nije ni potvrdio ni demantirao.

– Mi smo s Filipom razgovarali. Imamo iznimno dobru i prijateljsku komunikaciju. On kad se odluči nešto učiniti, on će to javno i reći. Nismo željeli ikoga stavljati tko sam nije rekao da je potpuno spreman i javno se pridružio ovoj našoj priči – zaključuje Jelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:50