StoryEditorOCM
PolitikaZAJEDNO ZA TROGIR

Vjerujemo u pobjedu političara nove generacije!

Piše promo
3. svibnja 2023. - 09:11

U nedjelju 7. svibnja, na sv. Duju, u Trogiru se održavaju izbori za mjesne odbore na koje osim dvije velike stranke izlazi i treća opcija okupljena oko novoosnovane političke stranke Zajedno za Trogir. Navedena opcija natječe se na izborima osnažena podrškom Hrvatskih suverenista i HSLS-a s 38 kandidata u čak šest mjesnih odbora - Travarica, Čiovo, Mastrinka, Grad, Plano i Arbanija. 

 

To je prvi put na trogirskoj političkoj sceni da jedna treća opcija izlazi s tolikim brojem kandidata s čime se potvrđuje da rezultati s prethodnih lokalnih izbora nisu bili slučajni. Podsjetimo, prije dvije godine ova je politička opcija, tada još nestranačka građanska platforma, ostvarila treći najbolji rezultat u konkurenciji od čak osam lista te je postala zastupljena u Gradskom vijeću Grada Trogira. 

 

Ivan Šustić, predsjednik stranke Zajedno za Trogir ujedno i nositelj liste za najveći mjesni odbor - Travaricu, ističe da mjesni odbori moraju biti onaj prvi i najbliži korak građana u rješavanju osnovnih komunalnih problema: “Mjesni odbori do sada nisu funkcionirali, a to je najviše došlo do izražaja na Travarici koja se nije sastala gotovo tri godine. Nakon ovih izbora to se mora promijeniti!”

 

Kao najveću prednost Šustić ističe neovisnost: “Svi naši kandidati zaposleni su u privatnom sektoru što je naša velika prednost jer svoje dužnosti možemo obnašati potpuno neovisno odnosno da nikome ne odgovaramo.” te dodaje: “I jedni i drugi imali su svoju priliku, a sada je vrijeme da i treća opcija dobije šansu. Mi vjerujemo u pobjedu političara nove generacije!” 

image
Joško Herceg

 

Ante Škrobica, zamjenik predsjednika stranke Zajedno za Trogir i nositelj liste za Mjesni odbor Čiovo, ističe kako ne treba stavljati znak jednakosti između projekta “I tebe se pita” i rada mjesnih odbora: “Projekt ITSP je načelno pozitivan projekt jer uključuje izravan angažman naših sugrađana. Međutim, ono što nije pozitivno je rad mjesnih odbora koji imaju izborni legitimitet, a godinama nisu aktivni i ne oglašavaju se o najvažnijim temama.” 

 

Škrobica dodaje da je Čiovo radi zahvata na mostu bilo potpuno pješački odsječeno, a da se Mjesni odbor nije oglašavao: “Da nije bilo naše intervencije kroz Gradsko vijeće zadnja linija bi vozila do kraja Dnevnika, a vikendom još i kraće.” Ističe kako se u Čiovo godinama vrlo malo ulaže i to posebno dolazi do izražaja između dva mosta gdje je cesta u vrlo lošem stanju, a šetnica ni ne postoji. 

 

Da se mjesni odbori ne oglašavaju onda kada bi to trebali ističe i Darko Poljičanin, nositelj liste za Mjesni odbor Grad: “Drveni most zatvoren je treću sezonu, a Pašike su još uvijek raskopane iako je krenula turistička sezona. Znamo da cijeli grad živi od turizma i smatramo da je izrazito neodgovorno da se radovima ne nazire kraj umjesto da se radi u barem dvije ako ne i tri smjene. Tu je izostala reakcija mjesnog odbora koji je posredstvom gradske uprave trebao raditi pritisak na izvođača radova.“ 

image
Joško Herceg

 

Ante Duvančić, nositelj liste za Mjesni odbor Plano, navodi upravo politiku nezamjeranja kao ključan problem te je povukao paralelu s kamenolomima: “Apsolutno sam svjestan kako dosta ljudi radi i živi od kamenoloma, ali smatram kako se nedovoljno vrši kontrola njihova rada i kako su granice buke i količine prašine jako često van podnošljivih granica. Mislim da je tu prvenstveno riječ o tome da se nijedna gradska vlast ne želi zamjerati pa se loptica odgovornosti samo prebacuje od jednih do drugih.”

 

Na kraju, Marin Maleš (Mastrinka) i Hrvoje Mikelić (Arbanija) ističu sličnu problematiku odnosno nepostojanje nikakvih sadržaja na području njihovih mjesnih odbora: “Mladima bi puno značilo jedno malo nogometno igralište koje se najavljuje već desetljećima. Kulturni sadržaj tijekom ljeta sveden je na jednu ribarsku večer. Plažama nedostaje osnovna infrastruktura poput tuševa i sanitarnih čvorova.”

 

Marin i Hrvoje dodaju kako su SDP-ovi programi za ove izbore kopija istih projekata koji se vrte godinama: “U svim mjesnim odborima ponovno nam vladajući nude iste projekte kao da zadnjih godina nisu imali priliku to realizirati” te zaključuju “U politici je bitan balans i nije dobro da SDP ima apsolutnu vlast u vidu gradonačelnika, Gradskog vijeća, ali i mjesnih odbora - sve iz iste stranke. Smatramo da je napokon sazrelo vrijeme da priliku dobije treća opcija i da budemo konstruktivni korektiv gradskoj upravi!”

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 23:56