StoryEditorOCM
PolitikaPraznik rada

Vidović zabrinut za stanje radnih i socijalnih odnosa: 60 posto građana živi na granici siromaštva

Piše Hina
30. travnja 2023. - 18:51

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović čestitao je u nedjelju Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, izražavajući zabrinutost za stanje radnih i socijalnih odnosa u Hrvatskoj.

- Brine nas stanje u Hrvatskoj. Ogroman broj radnika radi u nesigurnim oblicima rada, realne plaće padaju, a 60 posto građana živi na granici apsolutnog siromaštva -  istaknuo je Vidović, pozivajući se na analizu Eurostata.

Upozorava da je "osjećaj poniženja i nepravde trajno prisutan" te da radni čovjek nije najveća vrednota Hrvatske i ne uživa dostojanstvo koje zaslužuje svojim doprinosima u stvaranju materijalnog bogatstva.

Zadovoljan je što Hrvatska članica Europske unije, no ističe da koristi tog članstva do sada nisu vidljive za radnike, ali jesu "za ambicije vladajuće političke elite".

- Iseljavanje stotina tisuća hrvatskih radnika, poduzetnika, stručnjaka, mladih ljudi, obitelji i građana (…), ne samo da ne možemo smatrati prednošću članstva u EU, već držimo teškim nacionalnim problemom na koji vladajuća stranka nema odgovora, niti oko toga pokazuje zabrinutost - smatra Vidović. 

Kaže kako su "širom otvorena vrata za dobivanje poslova u EU i zapanjujući odljev radne snage" posljedica nepripremljenosti zemlje za liberalizaciju europskog tržišta rada, za što odgovornost snosi nekoliko hrvatskih vlada.

Sadašnju vladu pak proziva da ne poduzima ozbiljne mjere za zaštitu običnih ljudi i radnika, nego se s novim ministrom financija, vraća na stara ekonomska rješenja pretjerane brige o deficitu.
 
- Umjesto poduzimanja nužnih reformi primjerenih našim potrebama, vlast se isključivo oslanja na odluke koje nameće Europska centralna banka i koje bitno utječu na socijalne i političke okolnosti zemalja članica, a čije odluke nemaju nadzor parlamenata i demokratske javnosti - tvrdi Vidović.  
Upozorava i kako je strana i jeftina radna snaga, koja masovno pristiže u Hrvatsku, svojom potplaćenošću i nezaštićenošću, ozbiljna prijetnja radnicima koji su ostali u zemlji, čime se vrši pritisak na daljnje iseljavanje.

- Hrvatska Vlada i njeni neiskusni ministri, izabrani po kriteriju podobnosti, čini se da nisu u stanju prepoznati opasnosti, niti im se oduprijeti", naveo je, uz ostalo, Vidović, priopćeno je iz Socijaldemokrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:03